Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea supremă din Israel blochează legalizarea unor colonii din Cisiordania

Operation World
Israel

Curtea supremă din Israel a respins marţi o lege din 2017 care legalizează retroactiv aproximativ 4.000 de locuinţe israeliene construite în Cisiordania ocupată, transmite Reuters potrivit news.ro.

Un complet format din nouă judecători a votat pentru respingerea legii din 2017, potrivit căreia israelienii pot rămâne în teritoriul rrespectiv dacă au construit acolo fără să fi ştiut de proprietatea palestiniană, sau dacă locuinţele au fost construite la recomandarea statului. Opt judecători au votat pentru şi unul împotrivă.

Organizaţiile pentru protecţia drepturilor omului afirmă că legea, care a fost blocată la scurt timp de la adoptare, în timpul analizării de către instanţă a petiţiilor împotriva acesteia, a legalizat peste 50 de avanposturi israeliene fără aprobarea guvernului.

”Legea încalcă drepturile de proprietate ale rezidenţilor palestinieni şi favorizează interesele de proprietate ale israelienilor”, a afirmat judecătoarea şefă Justice Esther Hayut, în decizia completului.

Partidul Likud al premierului Benjamin Netanyahu a apreciat că este ”regretabil” că instanţa a intervenit asupra ”unei legi importante pentru aşezări şi viitorul acestora” şi că va lua măsuri pentru a o reactiva.

Noul partener de coaliţie al Likud, formaţiunea Albastru şi Alb, a afirmat că ”legea în formatul său contravine situaţiei constituţionale din Israel, iar problemele ei legale erau cunoscute la aprobare”.

”Respectăm decizia Înaltei Curţi şi vom asigura implementarea ei”, a arătat partidul Albastru şi Alb.

Sub conducerea premierului Netanyahu, guvernul s-a angajat să extindă suveranitatea ţării asupra aşezărilor evreieşti şi în Valea Iordanului, în Cisiordania, teritoriu ocupat de Israel în războiul din Orientul Mijlociu din 1967, unde Palestinienii vor să crearea statului lor.

Guvernul urmează să începă discutatea anexării de facto pe 1 iulie, dar nu este clar dacă principalul aliat al său, Statele Unite, îşi vor da acordul.

Palestinienii au respins planul de pace al preşedintelui Donald Trumo, care prevede că majoritatea aşezărilor israeliene vor fi incluse în teritoriul israelian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.