Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cutiile negre ale Boeingului ucrainean doborât la Teheran, în luna ianuarie, nu vor fi de niciun folos, consideră autorităţile de la Teheran

www.wsj.com
Boeing tttx

Cutiile negre ale Boeingului ucrainean doborât la Teheran în luna ianuarie nu vor fi de "niciun folos" în investigarea cauzelor tragediei, dar Iranul este gata să le trimită în străinătate, informează sâmbătă agenţia oficială iraniană Irna, transmite AFP.

"Deşi ancheta se apropie de final şi conţinutul cutiilor negre nu va aduce niciun folos în procesul anchetării, suntem gata să le oferim unei ţări terţe sau unei companii [străine]", astfel încât acestea să fie decriptate, scrie Irna, citându-l pe adjunctul ministrului afacerilor externe Mohsen Baharvand, responsabil pentru afaceri juridice şi internaţionale, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Avertismentul lui Ludovic Orban, care le pică greu tuturor românilor: ‘Poate să conducă la noi măsuri de restricții

Forţele armate iraniene au recunoscut pe 11 ianuarie că au doborât "din greşeală" cu trei zile înainte un Boeing al unei companii ucrainene ce efectua zborul PS 752 între Teheran şi Kiev, la scurt timp după decolarea acestuia.

Tragedia a costat viaţa a 176 de persoane aflate la bordul avionului, majoritatea iranieni şi canadieni, mulţi deţinând cetăţenie dublă.

Ottawa a cerut de luni de zile ca Iranul, care nu are mijloacele tehnice pentru extragerea şi decriptarea datelor din cutiile negre, să le transmită în străinătate pentru a putea fi analizat conţinutul acestora.

Citește și: Furie totală! Codrin Ștefănescu a explodat: ‘Să se rupă norii, să se cutremure pământul’

În martie, după ce autorităţile de la Teheran au anunţat că sunt gata să transfere cutiile negre în Ucraina sau Franţa, ministrul canadian de externe François-Philippe Champagne a apreciat că acest anunţ reprezintă "un pas în direcţia bună". "Dar, în mod evident, voi aprecia în continuare Iranul în funcţie de acţiunile sale, nu de vorbe", a adăugat oficialul canadian.

Într-un interviu acordat Irna, Mohsen Baharvand sugerează că Iranul pune anumite condiţii pentru a trimite cutiile negre în străinătate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.