Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cutremur în Biserica Catolică: un cardinal este acuzat de viol împotriva unei fetițe de 14 ani

cardinali

Cardinalul francez Jean-Pierre Ricard a fost numit de Biserică unul dintre cei 11 episcopi în funcție sau foști episcopi acuzați de violență sexuală, relatează BBC.

Într-o declarație, cardinalul a spus că a abuzat o fată de 14 ani când era preot paroh, în urmă cu 35 de ani, și că acum se va retrage din funcțiile sale, informează Mediafax.

În urmă cu un an, un grup de experți a găsit dovezi că mii de pedofili au operat în Biserica Catolică franceză timp de decenii.

Toți cei 11 acuzați se confruntă fie cu urmărirea penală, fie cu măsuri disciplinare în cadrul Bisericii.

Cele mai recente dezvăluiri au fost făcute în timpul conferinței episcopilor francezi de la Lourdes, în sud-vestul Franței.

Arhiepiscopul Eric de Moulins-Beaufort a declarat reporterilor că printre cei 11 se numără și fostul episcop de Créteil, Michel Santier, care s-a retras anul trecut după ce a fost acuzat de comiterea de abuzuri sexuale cu două decenii mai devreme.

El a dat citire unei scrisori din partea cardinalului Ricard, care a spus că s-a comportat într-un "mod reprobabil" cu o fată de 14 ani.

În prezent pensionat după 18 ani ca episcop de Bordeaux, cardinalul în vârstă de 78 de ani a spus că i-a cerut iertare și și-a cerut scuze celor pe care i-a rănit.

Alți doi foști episcopi fac obiectul unei anchete judiciare, în timp ce un al treilea a fost denunțat procurorilor.

În raportul său din octombrie 2021, o comisie independentă înființată de Biserica Catolică din Franța a constatat că aproximativ 216.000 de copii au fost abuzați începând cu anii 1950, în mare parte băieți cu vârste cuprinse între 10 și 13 ani.

Șeful comisiei a declarat că există dovezi privind până la 3.200 de abuzatori și că au fost predate procurorilor dovezi în 22 de cazuri în care ar putea fi deschisă acțiunea penală.

Franța este una dintre numeroasele țări în care acuzațiile de abuz sexual au zguduit Biserica Romano-Catolică. Anul trecut, Papa Francisc a schimbat legile Bisericii pentru a face din abuzul sexual, pregătirea minorilor pentru sex, posesia de pornografie infantilă și acoperirea abuzurilor o infracțiune penală conform legislației Vaticanului.

Într-un mesaj înainte de conferința episcopală de toamnă de la Lourdes, Papa a declarat că Biserica din Franța a fost din nou copleșită de abuzurile comise de unii dintre pastorii săi.

Conferința avea ca scop găsirea unor modalități de îmbunătățire a comunicării și transparenței în cazurile de abuzuri în care este implicat clerul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.