Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CUTREMUR în economie după modificările pe legislație fiscală - IMM-urile din România, DISCUȚII pentru mutarea în Bulgaria

florin jianu

Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), a spus, luni, că unii dintre IMM-iști se gândesc să își mute firmele în Bulgaria, din cauza deselor schimbări fiscale și legislative, iar OUG nr. 114/2018 contribuie în acest sens.

„Din perspectiva întreprinderilor mici și mijlocii, în acest moment, există o foarte mare presiune pe noi, la nivel central, să găsim măsuri concrete, soluții pentru toate aceste probleme (apărute din cauza OUG nr. 114/2018). Inclusiv colegii ne-au rugat să rugat să analizăm o potențială întâlnire cu patronatul IMM-urilor din Bulgaria și să inițiem un dialog cu privire la posibilitatea mutării unor activități din România, pentru că sunt foarte mulți care simt că lucrurile nu sunt în regulă”, a declarat Florin Jianu, președintele CNIPMMR, luni, într-o conferință de presă, conform Mediafax.

Un alt motiv pentru care antrenorii iau în calcul o asemenea mutare este stabilitatea din domeniul fiscal din țara vecină. „Bulgaria are o fiscalitatea constantă – nu a modificat absolut nimic în ultimii 12 ani”, a subliniat Jianu.

Pe lângă aceste măsuri, antreprenorii și Consiliul mai iau în calcul și alte variante, pentru a combate efectele OUG nr. 114/2018, în condițiile în care se înmulțesc efectele negative ale acesteia - majorări de prețuri la telefonie și electricitate, precum și reticiența băncilor în a acorda credite.

„Din nefericire, singurul dialog pe care l-am avut cu ministrul de Finanțe și, în general, cu Guvernul, a fost zece minute de emisiune televizată, în care domnul Teodorovici a recunoscut faptul că această ordonanță nu a fost discută cu absolut nimeni, motivând că presiunile ar fi fost atât de mari încât n-ar fi putut să treacă o astfel de ordonanță de urgență. Dacă presiunile au fost mari, înseamnă că, consecințele ar fi fost mari, nu că ar fi avut unii și alții interese în acest sens”, a precizat Jianu.

De asemenea, la finele anului trecut, patronatele au cerut organizarea unui consiliu național tripartit, pentru a discuta ceea ce avea să devină OUG nr. 114/2018, potrivit președintelui CNIPMMR.

„Nu ni s-a dat niciun fel de răspuns. Am avut o întâlnire cu președintele în care și dânsul și-a arătat îngrijorarea cu privire la această Ordonanță de urgență”, a mai spus Jianu.

De asemenea, reprezentanții Consiliului au sesizat Avocatul Poporului, pentru aspecte de neconstituționalitate din OUG nr. 114/2018, respectiv pentru impozitarea pe cifra de afaceri și trei salarii minime pe economie.

„În acest moment, dialogul cu Guvernul este sublim, dar lipsește cu desăvârșire – nimeni din mediul de afaceri nu mai are dialog cu Guvernul. Nu știm cum sunt luate aceste măsuri. Așa cum v-au surprins pe dumneavoastră... Nu poți să vii cu niște lucruri peste noapte care impactează toată economia. Noi nu ducem grija băncilor, societăților din energie, ducem grija societăților mici și mijlocii, pentru că toate acele costuri vor fi transferate pe spatele IMM-iștilor”, a detaliat Jianu.

Citește și: Florin Piersic a RĂBUFNIT și aruncă acuzații GRAVE: Vă folosiți de mine, de ziua mea, ca să vă manifestați antipatiile politice

De asemenea, președintele CNIPMMR a menționat printre consecințele noii OUG faptul că Ministerul Finanțelor nu mai reușește să atragă împrumuturi de la bănci prin titluri de stat.

„Este o consecință directă, care arată de ce nu înțelegem acest tip de abordare: tu, ca și Guvern, te împuști în picior, nu faci altceva decât să îți mărești ție costurile prin acest tip de abordare”, a punctat Jianu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.