Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CUTREMUR în Justiţie: Instanţele din ţară anunţă pe rând că suspendă activitatea şi vor să sesizeze CCR

justitie tacere

Tribunalul Iași și Curțile de Apel Craiova și Cluj au anunțat, marți, că își vor suspenda activitatea, ca urmare a nemulțumirilor legate de abrogarea legii pensiilor de serviciu. Vor fi rezolvate doar cazurile urgente, anunță magistrații, potrivit Mediafax.

Magistrații Tribunalului Iași consideră că „celelalte puteri alte statului încearcă să submineze independenţa puterii judecătoreşti", astfel că „având în vedere iminenta abrogare a dispoziţiilor legale legate de pensiile de serviciu, judecătorii Tribunalului Iași vor suspenda activitatea, cu execepța cauzelor urgente”, începând cu 27 ianuarie. Aceeași decizie a fost luată și de către magistrații Curții de Apel Craiova, precum și de cei ai Curții de Apel Cluj.

Potrivit unui comunicat de presă transmis mari de magistrații Tribunalului Iași, intențiile Guvernului și a parlamentarilor de a elimina pensiile de serviciu „rreprezintă o încălcare gravă a independenţei puterii judecătoreşti", ei reamintind că magistrații au prevăzute incompatibilități și interdicții și nu le sunt permise alte surse de venit.

„Având în vedere iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu, prin Hotărârea Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Iași din data de 21.01.2020, s-a stabilit, în unanimitate, ca, începând cu data de 27.01.2020, activitatea de judecată, cu excepţia cauzelor urgente, să fie suspendată. Durata suspendării, decisă în unanimitate prin Hotărârea Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Iași, va fi reevaluată în funcţie de respectarea climatului de independenţă necesar înfăptuirii actului de justiţie în condiţii optime şi în beneficiul cetăţenilor", anunță Tribunalul Iași, printr-un comunicat de presă.

Și magistrații Curții de Apel Craiova, au decis, tot în Adunarea Generală a Judecătorilor, să transmită un mesaj CSM și suspendarea activității de judecată, cu excepția cazurilor urgente, începând cu 27 ianuarie.

„Urmare a dezbaterilor din Adunarea Generală s-a hotărât transmiterea către Consiliul Superm al Magistraturii a unui punct de vedere motivat, în sensul respingerii ferme a propunerii legislative de abrogare a dispozițiilor legale privind pensia de serviciu a magistraților, o astfel de măsură încâlcând independența judecătorilor și afectând statutul constituțional al acestora", se arată într-un comunicat de presă al Curții de Apel Craiova.

Aceeași decizie a luat-o și Curtea de Apel Timișoara, care anunță suspendarea activității din data de 22 ianuarie.

„Adunarea Generală a judecătorilor Curţii de Apel Timişoara a decis suspendarea activităţii începând cu data de 22 ianuarie 2020 şi până la momentul retragerii sau respingerii Proiectului de lege privind abrogarea pensiei de serviciu a magistraţilor, cu excepţia cauzelor urgente”, potrivit unui comunicat de presă transmis, marți, MEDIAFAX.

Adunarea generală extraordinară a judecătorilor Curţii de Apel Cluj a decis, marți, suspendarea activităţii de judecată între 22 ianuarie şi 28 ianuarie 2020, inclusiv, cu excepţia cauzelor având ca obiect adoptarea unor măsuri preventive în materie penală.

„Adunarea generală a judecătorilor Curţii de Apel Cluj cere abrogarea textelor normative referitoare la pensiile de serviciu ale magistraţilor, propunerile legislative fiind susceptibile de a afecta, în mod grav, independenţa judecătorului, ca şi componentă fundamentală a statutului acestuia şi implicit, independenţa sistemului judiciar. Se solicită, prin urmare, încetarea procedurii de legiferare şi păstrarea actualelor dispoziţii cuprinse în Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. S-a aprobat suspendarea activităţii de judecată, între 22 ianuarie şi 28 ianuarie 2020, inclusiv, cu excepţia cauzelor având ca obiect adoptarea unor măsuri preventive în materie penală”, se arată în comunicat.

De asemenea, magistrații clujeni au aprobat formularea unei solicitări către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a-şi exercita, prin Secţiile Unite, prerogativele de a sesiza Curtea Constituţională „pentru un control de constituţionalitate al Legii privind eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor şi personalului auxiliar de specialitate, înainte de promulgarea acesteia”.

În ultimele săptămâni, mai mulți magistrați, dar și alți angajați din sistemul de justiție și-au manifestat nemulțumirea față de măsurile Parlamentului și spun că măsurile sunt și neconstituționale, și incorecte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.