Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cutremur în piața imobiliară: China a pus în mișcare un plan uriaș, cu efecte la nivel mondial

Facebook
imobiliare constructii

După luni de întârziere, Beijingul a anunțat măsuri puternice de sprijinire a dezvoltatorilor imobiliari aflați în prag de faliment și a sectorului construcțiilor, aflat în blocaj. Dar ajutorul de stat și cel bancar cu greu vor putea compensa scăderea vânzărilor de locuințe

După doi ani de scădere a vânzărilor, cu perspectiva falimentelor dezvoltatorilor imobiliari și a clădirilor abandonate în faza intermediară de construcție, Beijingul recurge la un plan de salvare a sectorului. În ultimele săptămâni, au fost anunțate sau discutate mai multe măsuri pentru a revigora un sector care, până în 2021, a reprezentat aproximativ 25% din PIB-ul chinez. Abordarea propusă ar trebui să urmeze mai multe canale: un plan clasic de redresare prin infrastructură pentru sprijinirea construcției; renovarea anumitor cartiere din marile orașe; dezvoltarea locuințelor sociale. „Aceste inițiative ar putea fi folosite pentru a salva dezvoltatorii, de exemplu prin cumpărarea activelor acestora, sau pentru a stabiliza sectorul și a întări încrederea cumpărătorilor de case”, subliniază consultantul Gavekal Dragonomics, cu sediul la Beijing, într-o notă din 27 noiembrie.

Guvernul a anunțat și mai multe ajutoare directe: eliberarea de fonduri pentru a ajuta dezvoltatorii care au nevoie de lichidități, cu ajutorul unei „liste albe” de 50 de dezvoltatori, publici și privați, aprobată de Beijing. Pe hârtie, aceste măsuri luate în ultimele săptămâni au fost suficiente pentru a liniști un sector aflat în pragul colapsului. Investitorii au reacționat pozitiv și ei: dezvoltatorii chinezi au crescut la bursă cu 7,6% pe 21 noiembrie, a doua zi după anunț, potrivit unui raport al agenției Bloomberg. Unii dintre aceștia, precum Sunac, au crescut chiar cu cu 27%.

Riscul unei crize

Totuși, trebuie să punem lucrurile în perspectivă: mulți dintre acești promotori pornesc de pe o poziție slabă, după ce au suferit un declin regulat pe piețele de la începutul crizei în urmă cu doi ani, când gigantul Evergrande a încetat să-și mai plătească datoriile. De atunci, zeci de companii au rămas neplătite și au lăsat la rândul lor neplătiți mii de furnizori și subcontractanți. În această vară, dificultățile Country Garden, un gigant considerat totuși solid, au reaprins îngrijorările. Recent, Vanke, un dezvoltator deținut majoritar de orașul Shenzhen, s-a trezit într-o situație critică, forțând metropola să ia măsuri de garantare.

În ciuda unei serii de măsuri adoptate pentru a facilita achizițiile de proprietăți și a unor reduceri semnificative ale ratelor dobânzilor, vânzările continuă să scadă: – 28% pentru cei 100 de dezvoltatori principali chinezi în octombrie, în timp ce investițiile sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii opt ani.

 

Noi datorii

Întrebarea este dacă aceste anunțuri vor avea efectul dorit, pentru că implementarea lor nu este ușoară, deoarece finanțele administrațiilor locale sunt sub presiune. Succesul va depinde de implicarea guvernului central, care își păstrează spațiu de manevră, datorită datoriei publice reduse. Pe 24 octombrie, Beijingul a anunțat emiterea a 1.000 de miliarde de yuani (127 de miliarde de euro) datorie suverană suplimentară, pentru finanțarea proiectelor de infrastructură, în special pentru reconstruirea și protejarea orașelor împotriva pericolelor climatice, după inundațiile semnificative din nord-estul țării în timpul verii acesteia. Aceste noi datorii aduc deficitul bugetar la 3,8% din PIB. O mică revoluție, deoarece în mod tradițional, majoritatea investițiilor sunt realizate de autoritățile locale.

O altă problemă nerezolvată: cooperarea bancară. Dacă „lista albă” are ca scop încurajarea instituțiilor financiare să acorde împrumuturi, decizia finală de a acorda împrumuturi promotorilor le revine băncilor. Cu toate acestea, în ciuda altor stimulente, unitățile bancare au fost până acum reticente. Și pentru un motiv întemeiat: „Băncile locale sunt sub presiunea unei cantități uriașe de datorii neperformante din sectorul imobiliar. A împrumuta mai mult reprezintă un risc real, pentru că toată lumea știe că prețurile proprietăților nu vor reveni”, subliniază Dan Wang, economist șef la banca din Hong Kong Hang Seng. Potrivit Gavekal Dragonomics, pentru mulți dezvoltatori, inclusiv pentru cei mai mari, precum Country Garden și Vanke, veniturile generate din vânzările de locuințe sunt mai mici decât costurile de construcție ale proiectelor lor actuale: „Veniturile lor nu sunt suficiente pentru a-și îndeplini angajamentele de construcție de locuințe, și cu atât mai puțin să-și plătească creditorii”.

Sursa: Revista Presei Rador Radio România

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.