Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cutremur în tenis: Condamnare la cinci ani de închisoare pentru fraude într-un scandal al meciurilor trucate

club-de-sport.ro
tenis

Un tribunal belgian a pronunţat vineri verdictul într-un scandal al meciurilor de tenis trucate, care a izbucnit în 2018, instanţa condamnându-l la cinci ani de închisoare pe creierul "fraudei" şi dispunând confiscări în valoare de 10 milioane de euro, informează AFP.

Printre cei 28 de inculpaţi judecaţi în aprilie la Oudenaarde (vest) s-au numărat şapte foşti sau actuali jucători belgieni împotriva cărora acuzarea a cerut un an de închisoare cu executare, conform Agerpres.

Cea mai grea pedeapsă a fost primită de Grigor Sargsian, un armean în vârstă de 32 de ani despre care se crede că este creierul fraudei. El a fost condamnat la cinci ani de închisoare, aşa cum a solicitat procuratura.

Acest caz a izbucnit în iunie 2018 cu o operaţiune poliţienească desfăşurată simultan în şase ţări europene şi în Statele Unite în urma deciziei unui judecător belgian.

Ancheta a vizat o "reţea criminală" înfiinţată în 2014 din Belgia de mai mulţi armeni care acţionau asupra circuitelor secundare ale tenisului (în special turneele Futures), unde camerele de televiziune sunt în general absente.

Jucătorii erau contactaţi pentru a pierde un meci, un set sau un ghem şi se conformau negociind plata pentru un rezultat fixat în avans.

Şase complici ai lui Sargsian, supranumit "Maestro", au primit pedepse cu închisoarea, de până la trei ani, şi amenzi de până la 8.000 de euro, a indicat agenţia de presă Belga.

Toţi inculpaţii au fost condamnaţi, dar majoritatea au beneficiat de o scutire de pedeapsă.

"Este o judecată bună care ne scuteşte de pedepse, atât închisoarea, cât şi amenzile", a declarat Walter Van Steenbrugge, avocatul a trei dintre cei şapte jucători, inclusiv Arthur De Greef, acum reconvertit ca antrenor.

De Greef, în vârstă de 31 de ani, fost jucător de dublu pentru echipa Belgiei de Cupa Davis, fusese suspendat de autorităţile sportive după ce a fost implicat în acest scandal.

Procedura judiciară din Belgia a vizat "cel puţin 375 de meciuri" suspecte că au fost trucate.

În paralel, în Franţa a fost deschisă în 2019 o anchetă, de către Parchetul Naţional Financiar, vizând de asemenea o fraudă comisă de un grup infracţional organizat.

Investigaţiile au dus la arestarea jucătorilor francezi Jules Okala şi Mick Lescure, care la sfârşitul anului 2022 au fost suspendaţi pe viaţă pentru că au participat la trucarea de meciuri începând din 2014.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.