Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CUTREMUR la nivel mondial: CIA consideră că autorităţile din China au ameninţat OMS pentru a ascunde informaţii despre COVID-19 (presă)

Newsweek
Xi Jinping

CIA consideră că autorităţile din China au încercat să împiedice Organizația Mondială a Sănătății să dea alarma la nivel global asupra focarului de coronavirus în ianuarie - o perioadă în care Beijingul făcea provizii de materiale medicale din întreaga lume. Un raport CIA, al cărui conținut a fost confirmat pentru publicaţia americană Newsweek de către doi oficiali americani din structurile de informații, arată că China a amenințat OMS că țara va înceta să coopereze în ancheta pe tema coronavirusului, dacă organizația declară epidemia din China o urgență globală pentru sănătate.

Acesta este al doilea raport oficial de la un serviciu de informații occidental și este probabil să inflameze și mai mult relaţia dintre Statele Unite și China în legătură cu o pandemie care a ucis 280.000 de oameni în întreaga lume - mai mult de un sfert dintre ei americani.

Primul raport, o evaluare a serviciilor de informații germane publicată de Der Spiegel săptămâna trecută, l-a acuzat pe președintele chinez Xi Jinping că a făcut personal presiune asupra directorului general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, pe 21 ianuarie.

OMS a respins ideea că Xi însuși a intervenit, dar a refuzat să abordeze în mod specific întrebarea dacă oficialii chinezi au depus vreun efort pentru a amâna sau a schimba anunțarea unei situații de urgență pentru sănătatea publică internațională.

Oficialii americani de informații care au vorbit cu Newsweek nu au putut spune dacă președintele Xi a jucat un rol în presiunea asupra OMS.

Când OMS a declarat epidemia de coronavirus o urgență în domeniul sănătății publice, pe 30 ianuarie, s-a spus că China nu a făcut nimic rău, o abordare care a stârnit o anumită mânie în Occident și l-a determinat pe președintele Donald Trump să critice organismul mondial de sănătate şi să-l catalogheze drept „China- centric" înainte de a suspenda finanțarea în martie.

Ministerul chinez de Externe nu a răspuns la solicitările pentru comentarii ale Newsweek. CIA a respins cerereaa de comentarii a Newsweek .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.