Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cutremur la UMF Cluj-Napoca - Profesori cercetați pentru evaluări și cursuri fictive pentru farmaciști

Professor and Student with Hand Raised

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, printre care și fostul rector Marius Bojiță, sunt cercetate de procurori, după ce, în 2016, nu ar fi evaluat concret cunoștințele participanților la un curs destinat farmaciștilor.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca transmis, miercuri, agenției MEDIAFAX, cele cinci cadre didactice sunt acuzate că, în perioada noiembrie-decembrie 2016, nu au evaluat participanții la un curs de formare continuă a farmaciștilor și nici nu au susținut efectiv cursul, astfel încât certificatele emise participanților nu reflectă realitatea.

Cei cinci sunt cercetați pentru săvârşirea unor infracţiuni asimilate faptelor de corupţie şi de instigare la fals intelectual.

„În cauza penală aflată în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, la data de 20 septembrie 2019 s-a pus în mişcare acţiunea penală faţă de cinci inculpaţi, persoane care deţin calitatea de cadre didactice în cadrul UMF Cluj-Napoca, privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate faptelor de corupţie şi de instigare la fals intelectual. În actul de inculpare s-a reţinut că în perioada noiembrie – decembrie 2016, inculpaţii şi-au desfăşurat activitatea profesională prin încălcarea unor dispoziţii din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi din Legea 1/2011 a educaţiei naţionale, constând în aceea că nu au susţinut în mod efectiv cursuri de formare profesională continuă a farmaciştilor şi nu au realizat evaluarea concretă a cunoştinţelor participanţilor la cursuri, cu consecinţa vătămării intereselor UMF Cluj-Napoca în calitate de furnizor de educaţie farmaceutică continuă şi de asemenea, cu consecinţa obţinerii unui folos reprezentat de creditele de pregătire profesională de către farmaciştii înscrişi la cursuri”, se arată în documentul citat.

Justiția rămâne un lux pentru săraci: senatorii au respins o lege cu promisiunea că scriu alta mai bună

Procurorii susțin că faptele inculpaţilor au condus la emiterea unor certificate de participare la cursuri de pregătire profesională continuă pentru farmacişti, acte care nu reflectă realitatea. În total, au fost audiate în acest caz 38 de persoane.

„Cercetările s-au desfăşurat pe o perioadă de 2 ani, procurorii având sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul IPJ Cluj - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, activitatea investigativă implicând, printre altele, audierea a 38 de persoane, domiciliate pe raza a 8 judeţe. Cercetările vor continua în dosar”, se mai arată în comunicat.

Surse judiciare au declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că printre cele cinci cadre didactice cercetate de procurori se află și Marius Bojiță, fost rector al UMF Cluj-Napoca.

Cele cinci cadre didactice ale UMF au fost prezentate marți în fața magistraților Judecătoriei Cluj-Napoca pentru luarea măsurii arestării preventive, solicitarea procurorilor fiind respinsă, astfel că acestea sunt cercetate în libertate.

Conducerea UMF Cluj-Napoca nu a putut fi contactată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.