Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CUTREMURĂTOR Răpitorii românului din Burkina Faso au publicat o înregistrare cu acesta / VIDEO

Românul Iulian Gherguț, răpit în Burkina Faso, apare într-o înregistrare video șocantă! În mesajul video, Gherguț apare cu barbă și cere ajutorul Guvernului Român pentru a fi eliberat. STIRIPESURSE.RO anunța în avanpremieră acum o săptămână că autoritățile române știau că el este în viață și că în ultima ședință a CSAT s-a refuzat plata unei răscumpărări solicitată de grupul jihadist care l-a răpit.

MAE confirmă că bărbatul care apare în această înregistrare este Iulia Gherguț. Cazul românului răpit a fost discutat și în CSAT, fiind organizată o celulă de criză pentru eliberarea lui.

Într-o înregistrare publicată anterior, liderul grupării anunţa că toate părţile implicate trebuie să negocieze eliberarea românului.

"Suntem gruparea Al-Mourabitoun şi cerem Guvernului României să-si asume întreaga responsabilitate pentru negocierile privind ostaticul român. Şi Guvernul României va purta întreaga responsabilitate penrtu soarta ostaticului, în cazul în care întârzie sau nu face nicio acţiune pentru eliberarea ostaticului", spunea liderul teroriştilor.

Celula de criză interinstituţională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso (din care fac parte MAE, SIE, SRI, MApN, Administraţia Prezidenţială), a luat notă de difuzarea, sâmbătă, a unui material video cu Iulian Gherguţ şi confirmă că persoana care apare în materialul video este cetăţeanul român în cauză, se menţionează într-un comunicat al MAE.

'Celula de criză interinstituţională s-a reunit imediat ce materialul video a devenit public, a analizat diverse scenarii de evoluţie a cazului şi au examinat acţiunile posibile pentru soluţionarea situaţiei cetăţeanului român luat ostatic. Celula de criză interinstituţională studiază în regim de urgenţă autenticitatea materialului video menţionat. Totodată, Celula de criză interinstituţională confirmă că persoana care apare în materialul video este cetăţeanul român în cauză. În cazul în care veridicitatea materialului video se confirmă, se poate considera că materialul reconfirmă datele deţinute deja de celula de criză interinstituţională conform cărora cetăţeanul român se află în viaţă şi este în bune condiţii de sănătate', se arată în comunicat.

Familia cetăţeanului român a fost informată de către Celula de criză interinstituţională cu privire la apariţia materialului video, precizează MAE.

'În cazul în care autenticitatea materialului video se confirmă, Celula de criză interinstituţională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se înscrie în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen. Celula de criză mai precizează că, având în vedere specificul acestei operaţii de autentificare, procedurile de verificare pot să dureze. Celula de criză interinstituţională va continua efortul său, prin instituţiile sale componente, conform competenţelor fiecăreia, pentru eliberarea cetăţeanului român', se arată în comunicat.

Astfel, Celula de criză interinstituţională convocată de MAE la data de 4 aprilie 2015 (din care mai fac parte SIE, SRI, MApN, Administraţia Prezidenţială) lucrează în regim de permanenţă pentru gestionarea situaţiei. Împreună cu MAE, care acţionează pe toate canalele diplomatice disponibile şi gestionează activitatea de comunicare, autorităţile române competente în domeniul securităţii naţionale (SIE, SRI, MApN) depun toate eforturile pentru eliberarea cetăţeanului român. Fiecare instituţie acţionează cu instrumentele şi metodele specifice de acţiune, conform competenţelor, se menţionează în comunicat.

Celula de criză îşi va continua activitatea în acelaşi regim şi va colabora, în continuare, cu partenerii internaţionali ai României. Sub coordonarea acesteia, misiunile diplomatice române din regiune sunt în contact permanent cu toate autorităţile competente locale. De asemenea, reprezentanţii Celulei de Criză menţin legătura atât cu firma angajatoare, cât şi cu familia cetăţeanului român.

MAE reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific şi sensibil al acestuia, să se facă cu toată precauţia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.