Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cutremurul care întârzie să apară. Dragnea #rezistă / Scurtă analiză la rece a stabilității puterii în PSD

stanford.com
analiza

De la instalarea lui Dragnea în fruntea PSD, în octombrie 2015, se tot anunță debarcarea iminentă a liderului social democrat. Acesta a supraviețuit însă de fiecare dată – fie că a fost Criza OUG 13, fie plecarea Guvernului Grindeanu, fie retragerea Guvernului Tudose... și mai nou crizele care au culminat cu marea încleștare din 10 august.

Dan Negru, critici dure, după pictorialul cu Elena Udrea însărcinată: Aș da o lege pentru asta

Pentru că în acest weekend are loc CEx-ul PSD, presa este plină de articole de tipul ”Dragnea are zilele numărate la șefia PSD” sau de declarații ale adversarilor politici care-i îndeamnă, total dezinteresat, pe pesediști să-și dea jos președintele care le-a adus ultimele două victorii în alegeri.

De ce rezistă Dragnea?

Este o întrebare pe care și-o pun nu doar adversarii politici, ci și colegi de partid care prin diverse combinații, decizii sau mișcări au încercat marea cu degetul.

PSD este fără doar și poate cel mai mare partid din România iar pentru a ține în mână o astfel de organizație ai nevoie de rezultate, iar Dragnea a reușit să ofere victorii pe bandă rulantă. A preluat partidul după demisia lui Victor Ponta și după tragedia de la Colectiv iar după un an de pauză a câștigat, fără drept de apel, alegerile locale și mai apoi alegerile parlamentare ducând, din nou, partidul la guvernare.

SURSE - Liderii PSD pregătesc mutări SPECTACULOASE în Guvern: 2 miniștri importanți, pe făraș

Criticii lui Dragnea sunt în mare măsură și criticii PSD iar atunci când partidul se simte atacat se unește în jurul liderului. E o caracteristică aparte a PSD pe care încă nu o înțeleg cei mai mulți din analiștii politici. Din această cauză, toate protestele împotriva Guvernului și toate scandările împotriva lui Liviu Dragnea nu-i afectează puterea în partid. Dimpotrivă... impresia generală a fost că după fiecare criză el devine și mai puternic în partid în ciuda contestărilor interne și externe. Membrii de partid înțeleg că o posibilă înlăturare a lui Dragnea înseamnă și pierderea guvernării.

Un alt punct forte al lui Liviu Dragnea în PSD este războiul început cu ”statul paralel”, acel stat dominat de protocoale între serviciile de informații și diferitele instituții ale statului român, în special din justiție. Pesediștii sunt conștienți că fără Dragnea, acest război este ca și pierdut iar o reîntoarcere în epoca protocoalelor ar fi problematică pentru toată lumea.

În final, trebuie privită istoria PSD. Acest partid este un devorator de lideri dar acest lucru se întâmplă doar atunci când acei lideri sunt înfrânți în alegeri iar acest lucru încă nu i s-a întâmplat lui Liviu Dragnea.

Cel mai probabil, acest CEx al PSD (Comitet Executiv Național) va trece ca și celelalte din 2015 încoace iar discuțiile despre debarcarea lui Dragnea se vor opri din nou până la consiliul viitor. Vom avea în schimb un CExN extins (cu prezența parlamentarilor și europarlamentarilor) în care se vor discuta probleme de strategie a partidului pentru următoarea perioadă și evident analize privind stadiul îndeplinirii Programului de guvernare și Analiza activității demnitarilor partidului.

SURSE - PSD începe un nou RĂZBOI cu Iohannis: se pregătește MAZILIREA lui George Maior/

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.