Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cuvânt Pastoral al ÎPS Părinte Mitropolit Petru la Praznicul Învierii Domnului 2020

Iubitului nostru cler, preacuviosului cin monahal şi preaiubiţilor credincioşi din Sfânta şi de Dumnezeu păzita Mitropolie a Basarabiei; Har, milă şi pace de la Hristos Domnul, iar de la noi, arhiereşti binecuvântări.

 

Hristos a înviat!

 

„Hristos a înviat din morți,

cu moartea pe moarte călcând

Și celor din morminte viață dăruindu-le“

(Troparul Învierii)

Citește și: Ludovic Orban a luat foc! Șefii din Poliție i-au nesocotit ordinele

 

Iubiți fii ai lui Hristos,

Ne aflăm din nou în perioada Sfintelor Sărbători a Învierii Domnului și, ca de obicei, se cuvine să cugetăm împreună la însemnătatea acestui mare praznic al creștinătății dar, în împrejurări diferite față de anii trecuți, întrucât astăzi nimic nu mai este la fel ca înainte.

Am avut și încă avem cu toții de înfruntat o perioadă cu multe greutăți și cu multe încercări. Suntem puși în situația de a sărbători, cu totul altfel decât până acum, Învierea Domnului. Pe de o parte, credincioșii sunt nevoiți să trăiască sărbătoarea din casele lor, în izolare, fără a avea bucuria prezenței fizice la slujbele ce se săvârșesc în bisericile goale, iar, pe de altă parte, noi clericii ne aflăm în situația incomodă de a sluji Sfânta Liturghie fără credincioși. Chiar dacă avem mii de îngeri care slujesc împreună cu noi, bucuria Liturghiei poate fi împlinită și deplină numai împreună cu voi, iubit popor al lui Dumnezeu.

Citește și: Trăiască banii de la stat! O firmă controlată de către Sebastian Ghiță dă lovitura pe timp de pandemie!

Înțelegem că poate nu vă este ușor astăzi să credeți și să mărturisiți adevărul incontestabil al Învierii lui Hristos. Poate vă este greu și incomod să vestiți tuturor că Hristos a Înviat. De asemenea știm și, în ultimele săptămâni ne-am convis cu toții, că nu este ușor să fii, să trăiești și, mai ales, să arăți oamenilor din jur că ești creștin.

Ne dăm seama că valurile tulburi ale vieții noastre ne îndepărtează mereu auzul și inima de la chemarea lui Hristos, care bate la ușa sufletelor noastre și știm cât de greu și anevoios este să biruim această stare de tulburare din mintea, inima și sufletul nostru, însă cu toții avem obligația, de fii ai lui Hristos cel Înviat, să încercăm din toate puterile noastre să ajungem la bucuria biruinței, având chemarea Mântuitorului care zice: „Celui ce biruiește îi voi da să șadă cu Mine pe scaunul Meu, precum și Eu am biruit și am șezut cu Tatăl meu pe scaunul Lui!“(Ioan 3, 21).

Astfel, credința vie și temeinică în Iisus Hristos este garanția absolută că vom intra în Împărăția Lui cea plină de Lumină și vom fi de-a pururi fiii iubiți la ospățul stăpânului și la bucuria cea veșnică.

Citește și: Ludovic Orban a luat foc! Șefii din Poliție i-au nesocotit ordinele

Iubiți fii și fiice duhovnicești,

Viața, care se trăiește având în centrul ei Învierea lui Hristos, crează o atmosferă optimistă și plină de încredere, cu nădejdea depășirii tuturor încercărilor acestei vieți. De aceea, vă îndemn pe toți, fiecare din casa lui, să mărturisiți pe Hristos și chiar și de la distanță să vestiți tuturor că Hristos a Înviat!

„Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, ca să ne bucurăm și să ne veselim întru ea“(Ps. 117, 24). Este ziua Învierii, este ziua biruinței binelui asupra răului, este ziua care mângâie pe toți cei credincioși. Toate sunt pline de Lumină și nu trebuie să lăsăm nimic din cele trecătoare să ne umbrească bucuria și lumina care ne pătrunde în sufletele noastre pentru că astăzi este ziua revărsării dragostei nemărginite a Stăpânului asupra întregii făpturi, chiar și a celor care poate s-au răzvrătit împotriva Lui.

 

Dreptmăritori creștini,

Anul 2020, din inspirație divină, a fost declarat în întreaga Biserică Ortodoxă Română drept „An omagial al pastorației părinților și copiilor” și „An comemorativ al filantropilor ortodocși români”. Sunt două teme pe care ar trebui în aceste momente să le promovăm din plin și să medităm asupra lor.

Acum este momentul îngăduit de Dumnezeu ca să se consolideze relațiile dintre copiii și părinții credincioși. Îndemnăm în acest sens pe părinții cu copii școlari să le dedice mai mult timp pentru a discuta și comunica pe teme existențiale, să le vorbească despre Dumnezeu, pentru că societatea noastră în ultima perioadă se îndreaptă, cu părere de rău într-o direcție greșită, spre o generație fără prezența Creatorului în conștiința copiilor noștri.

Copiii care au tot stat departe, în țări îndepărtate, au acum ocazia și timpul lăsat de Dumnezeu, să stea mai mult lângă părinții lor, pe care i-au abandonat în căutarea unei vieți materiale mai bune și acum, reveniți acasă, i-au găsit cărunți, triști și îmbătrâniți.

Acum e momentul copiilor să aducă zâmbetul și bucuria de a trăi în inimile părinților și acum e momentul părinților să le vorbească copiilor despre Hristos cel Înviat!

Tot acum, este momentul ca întreaga suflare ortodoxă să arate unitate, prin acte de binefacere față de cei suferinzi, față de cei afectați de acest virus care ne-a umbrit o parte a vieții noastre. Actele filantropice au menirea, mai ales acum, să arate că totuși suntem oameni și nu doar o generație secularizată și digitalizată, dependentă de internet, telefonie, TV și altele.

Iubit popor al lui Dumnezeu,

Vă îndemn să ne bucurăm din toate puterile ființei noastre de Învierea lui Hristos și să nu slăbim în nădejdea de zi cu zi, păstrând credința fierbinte și nezdruncinată în Milostivul Dumnezeu.

Și dacă ne vine, chiar și pentru o clipă, vreo îndoială sau vreun gând de întristare din cauza faptului că nu suntem în biserică să ne bucurăm de acest Praznic Minunat, să vă aduceți aminte de cuvintele spuse de Mântuitorul după Înviere Apostolului Toma, care a mărturisit după aceea pe Hristos cel Înviat: „Pentru că M-ai văzut, ai crezut. Fericiți cei care n-au văzut și au crezut” (Ioan 20, 29). Așadar, toți cei care credem în Iisus cel Înviat, suntem ridicați în ipostaza cea mai înaltă de Fericiți și este vorba despre o fericire veșnică, ce nu se va lua de la noi.

Hristos a Înviat și nimeni nu poate nega acest fapt! Hristos a Înviat, bucurați-vă! Hristos a Înviat și a biruit răul! Hristos a Înviat și ne-a asigurat că toate relele vor fi înfrânte și toate suferințele noastre le va mângâia!

 

Hristos a Înviat!

Adevărat a Înviat!

 

Al vostru de tot binele doritor și mereu către Mântuitorul Hristos rugător,

 

†PETRU

Arhiepiscopul Chişinăului,

Mitropolitul Basarabiei

şi Exarhul Plaiurilor

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.