Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dacă îți înșeli partenerul, poți ajunge la închisoare - După 120 de ani, adulterul ar putea fi dezincriminat în New York

Isai Hernández / Panthermedia / Profimedia
adulter

Înșelarea soțului/soției poate fi o trădare sentimentală, dar în statul New York, aceasta este de mult timp o infracțiune.

Dar, după aproape 120 de ani, o lege împotriva adulterului - o infracțiune minoră în New York - ar putea fi ștearsă din lege. Parlamentarii statului avansează un proiect de lege în această sesiune pentru a arunca secțiunea rar aplicată a codului penal al statului care, din 1907, definește adulterul ca fiind o infracțiune de clasa B, pedepsită cu până la 90 de zile de închisoare și o amendă de 500 de dolari, notează The Washington Post.

  • În România, adulterul a fost dezincriminat în 2006. Până la dezincriminare, acțiunea penală pentru această infracțiune se punea în mișcare la plângerea prealabilă a soțului nevinovat și se pedepsea cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.

Parlamentarul Charles Lavine (D), care a inițiat proiectul de lege, a declarat că legea nu mai este în pas cu societatea modernă. El a precizat la începutul acestei luni pentru Politico că, din moment ce infracțiunea este doar o contravenție de clasa B, cei acuzați de aceasta nu beneficiază de un proces cu jurați, lăsând în întregime la latitudinea unui judecător să stabilească condamnarea și sentința.

"Nu servește drept factor de descurajare", a declarat Lavine pentru Politico. "Este o celebrare a conceptului pe care cineva îl are despre propria moralitate".

Legile împotriva adulterului, rar aplicate

Legile care incriminează adulterul sunt în vigoare și în alte state, dar sunt rareori aplicate. În cele mai multe cazuri, ele au fost introduse în legi într-o perioadă în care adulterul era printre singurele modalități de a obține un divorț, potrivit lui Carol Faulkner, profesor de istorie la Universitatea Syracuse, care studiază America secolului al XIX-lea, femeile și mișcările sociale și care este autoarea cărții din 2019, "Unfaithful: Love, Adultery, and Marriage Reform in Nineteenth-Century America".

După Revoluția Americană, statul New York a continuat să fie mult mai aliniat la legile englezești, unde a rămas greu să obții un divorț, a spus Faulkner. În secolul al XIX-lea, doar statul New York și Carolina de Sud aveau restricții în ceea ce privește divorțul.

"În Carolina de Sud, nu puteai obține deloc un divorț", a spus Faulkner. "În statul New York, dacă cuplurile doreau să divorțeze, uneori trebuiau să creeze o cerere de adulter".

Faulkner a spus că, pe măsură ce legile privind divorțul au fost liberalizate în întreaga țară și au inclus noi motive pentru o cerere, cum ar fi temperamentul nepotrivit sau "înstrăinarea afecțiunii", ștacheta din New York era atât de ridicată încât cuplurile fabricau uneori cereri de adulter pentru a putea divorța.

Legislatorii din New York au încercat pentru prima dată să elimine legea antiadulter în urmă cu 60 de ani, când o comisie legislativă a încercat să elimine legile arhaice și să modernizeze codul penal al statului. Lavine, care nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii vineri, nu are cunoștință de nicio opoziție față de proiectul său de lege.

Celebru caz de aplicare a legii

Legea a fost aplicată de aproximativ o duzină de ori din 1907, când a fost prins pentru prima dată un antreprenor feroviar bogat care era investitor în parcul de distracții Dreamland din Coney Island și amanta sa, o vânzătoare din Chicago, potrivit unei arhive a poveștii din New York Times.

La acea vreme, Patrick H. Hirsch își părăsise soția, Elizabeth, pentru a locui cu Ruby Yeargin; Hirsch a mutat-o pe tânără și pe mama ei din Chicago și a început să locuiască cu ele în New York. De asemenea, Hirsch și-a mutat și fiul cel mic al lui Elizabeth pentru a locui cu el și cu Yeargin, spunându-i băiatului că este mama lui.

Elizabeth Hirsch a pus detectivi particulari pe urmele ei înainte de a aduce afirmațiile sale la poliție, care i-a arestat pe soțul ei și pe Yeargin.

Faulkner a declarat că abrogarea legii privind adulterul din New York semnalează o schimbare a viziunii asupra căsătoriei.

"Când am avut Obergefell v. Hodges, decizia Curții Supreme a SUA, sloganul era "dragostea este dragoste"", a spus Faulkner despre cazul istoric care a legalizat căsătoria între persoane de același sex. "Căsătoria ar trebui să fie despre dragoste, adulți consimțitori și relații voluntare. Iar dacă cineva dintr-o căsătorie decide că iubește pe altcineva, în multe feluri nu condamnăm acest lucru".

Dacă nu mai există dragoste într-o căsătorie, a spus Faulkner, ar trebui să fie în regulă - și legal - să se pună capăt acesteia. În acest sens, este posibil ca bătrâna Yeargin să fi avut dreptate în 1907: ea a apărat reputația fiicei sale, spunând poliției, potrivit Times, că Hirsch i-a iubit fiica "mai mult decât pe propria soție".

"Oamenii care se iubesc ar trebui să fie căsătoriți", a spus Faulkner, "iar oamenii care nu se iubesc nu ar trebui să fie".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.