Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dacian Cioloș, atac la Viorica Dăncilă - Nu mai are legitimitatea politică să desemneze un comisar

Inquam Photos/ Octav Ganea
Dacian Ciolos

Dacian Cioloș susține că desemnarea unui comisar european din partea României nu poate fi făcută decât de noul guvern, cu acordul președintelui.

„E o situație inedită. Noi avem un guvern demis, care nu mai are legitimitatea politică să desemneze un comisar. Avem o procedură administrativă, primul-ministru e cel care semnează scrisoare de desemnare, dar avem și o procedură legală, care prevede și consultarea Parlamentului. Din punctul meu de vedere, și președintele ar trebui să aibă un cuvânt de spus, pentru că, potrivit interpretării Curții Constituționale, președintele reprezintă România în Consiliul European”, a spus fostul premier, pentru Libertatea.

Dacian Cioloș a adăugat că, până acum, au existat de fiecare dată discuții între președinte și premier, „dincolo de dispute politice”, pentru stabilirea unui comisar european din partea României.

Vezi si: Prima absență oficială la învestirea guvernului Ludovic Orban

„Acum, din păcare, nu există acest dialog, am văzut că doamna Dăncilă a refuzat orice dialog cu domnul președinte, dialog care, din punctul meu de vedere, ar fi fost legitim și ar fi evitat situația asta. Pentru că în mod clar și o spun cu toată responsabilitatea și i-am spus și președintelui ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, doamna Dăncilă nu mai are legitimitatea politică să desemneze din partea României un comisar care va avea un mandat de cinci ani”, a precizat Cioloș.

Președintele PLUS spune că doar noul guvern poate desemna comisarul din partea României.

Dacian Cioloș a deținut funcția de comisar european pentru agricultură, între 2010-2014, următorul comisar din partea României fiind Corina Crețu.

Guvernul demis Dăncilă a făcut, până acum, trei propuneri de comisar european. Desemnarea Rovanei Plumb a fost respinsă de Parlamentul UE, în timp ce desemnarea lui Dan Nica nu a fost acceptată formal. Al treilea nume propus este cel al lui Victor Negrescu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.