Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dacian Cioloș: Comemorarea victimelor Holocaustului din România reprezintă un moment de reflecţie

dacian ciolos

Comemorarea victimelor Holocaustului din România reprezintă un moment de reflecţie asupra "episoadelor întunecate din istoria naţională", se arată într-un mesaj transmis, luni, de premierul Dacian Cioloş. 

"În ziua de 9 octombrie omagiem, în fiecare an, memoria victimelor Holocaustului din România. Anul 2016 este un an încărcat cu semnificaţii pentru istoria noastră recentă întrucât comemorăm 75 de ani de la pogromul legionar din Bucureşti din ianuarie 1941, 75 de ani de la pogromul de la Iaşi din iunie 1941 şi de la deportările în Transnistria din octombrie 1941. Momentul comemorării victimelor Holocaustului din România este unul de reflecţie asupra episoadelor întunecate din istoria naţională, de învăţare din lecţiile trecutului pentru ca aceste tragedii să nu se repete niciodată, sub nicio formă", se precizează în mesajul lui Cioloş remis, luni.

Pleşu ATACĂ: 'Dacă am scormoni în trecutul parlamentarilor sau miniştrilor, am avea mari SURPRIZE'


Potrivit premierului, "niciun film văzut sau carte citită nu poate surprinde durerea suferită de cei deportaţi". 

Cioloş susţine totodată că de la supravieţuitorii Holocaustului se poate învăţa cel mai bine "de ce este nevoie de eliminarea completă din societatea noastră a atitudinilor extremiste, rasiste, antisemite, discriminatorii". 

"De la ei putem învăţa despre curajul de a înfrunta istoria şi de a lupta împotriva fenomenelor negative care conduc la tragediile istorice. Consider că răspunsul vital pentru coeziunea şi sănătatea democratică a societăţii noastre este educaţia, educaţia profundă, cuprinzătoare şi responsabilă. Educaţia este instrumentul cel mai eficace pentru a feri naţiunile de boala ignoranţei, a intoleranţei şi indiferenţei", spune prim-ministrul. 

În mesaj, premierul subliniază că prin "educaţia la şcoală, acasă sau prin mass-media" fiecare cetăţean devine responsabil şi conştient de pericolele pe care provocările extremiste le aduc în societate. 

"Este datoria noastră, a tuturor, să nu contenim a spune tinerilor adevărul despre istorie pentru ca niciodată tinerii să nu îşi piardă curajul în faţa istoriei. Din această perspectivă, capitolul referitor la "Holocaustul din România" trebuie să fie parte integrantă a învăţării istoriei României. Felicit Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România şi Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" pentru contribuţiile lor de a aduce în atenţia tinerilor memoria acestor lecţii de istorie", se arată în comunicatul citat. 

Cioloş reaminteşte că una dintre acţiunile recente dedicate memoriei victimelor deportărilor transnistrene a avut loc săptămâna trecută, când au fost marcate locurile de unde au fost deportaţi mii de evrei români din gările din regiunea Bucovinei. 

"În anul 2004, au fost prezentate recomandările raportului final al Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului din România condusă de Elie Wiesel. România a făcut eforturi, recunoscute în plan intern şi internaţional, pentru îndeplinirea acestor recomandări. Mai mult, ţara noastră şi-a asumat preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) în anul 2016", precizează prim-ministrul. 

El mai spune totodată că, prin activităţile derulate în acest an în domeniul educaţiei, memoriei şi cercetării, precum şi cele din domeniul combaterii antisemitismului, rasismului şi discriminării, "România şi-a consacrat profilul de promotoare consecventă a valorilor toleranţei, multiculturalismului şi democraţiei". 

"Datoria noastră, la 75 de ani de la tragediile care au marcat istoria României, este de a ne asigura că memoria victimelor Holocaustului din România rămâne demnă şi neîntinată de încercări de rescriere a istoriei sau de negare a sa. Fie ca memoria victimelor Holocaustului din România să rămână vie pentru totdeauna în conştiinţa tuturor românilor!", conchide Cioloş. 

În România, prin Hotărârea de Guvern nr. 672/5 mai 2004, a fost aprobată data de 9 octombrie, ce marchează începutului deportărilor evreilor în Transnistria, în anul 1941, pentru comemorarea oficială, în plan naţional, a Zilei Holocaustului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.