Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dacian Cioloș intervine și avertizează: 'Guvernul transformă Roşia Montană într-un prizonier'

ciolos miscarea romania impreuna

Fostul prremier Dacian Cioloş consideră că, prin solicitarea de suspendare a înregistrării la UNESCO a sitului Roşia Montană, Guvernul transformă Roşia Montană într-un prizonier al unui proces pe care l-au declanşat şi complicat exact cei care azi constituie majoritatea politică.

"Prin solicitarea suspendării înregistrării la UNESCO a sitului Roşia Montană, guvernul privează această zonă de un instrument greu de egalat de dezvoltare şi promovare. În acest fel, guvernul transformă Roşia Montană într-un prizonier al unui proces pe care l-au declanşat şi complicat exact cei care azi constituie majoritatea politică", afirmă Cioloş, într-o postare pe Facebook.

El susţine că Roşia Montană este unul dintre cele mai atractive locuri pe care le ştie, "un loc de care milioane de turişti s-ar putea îndrăgosti".

Cioloş precizează că, în momentul de faţă, legea patrimoniului din România protejează acest sit şi "această protecţie nu poate fi pusă în discuţie de niciun angajament pe care un politician sau altul l-a luat în numele statului nesocotind această realitate".

Emoții URIAȘE pentru Cristian Borcea - Fostul acţionar al Dinamo, încercări disperate pentru a ieși din închisoare. Ce decizie vor da magistrații

"Recunoaşterea UNESCO se face pe baza acestei legislaţii care rămâne în vigoare cu sau fără protecţia internaţională “suspendată” azi de PSD-ALDE. Recunoaşterea UNESCO ar oferi însă pentru Roşia Montană un mijloc de promovare fără egal pentru o dezvoltare economică şi socială durabilă", afirmă fostul premier.

UNESCO urma să discute, duminică, solicitarea Guvernului României de suspendare a dosarului Roşia Montană, însă discuţiile au fost amânate, fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu susţinând că amânarea a fost cerută de către România, care vrea returnarea dosarului.

Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii, a scris pe Facebook că întâlnirea Comitetului de duminică a început la ora 10.00 cu anunţul preşedintei de şedinţă că nominalizarea Roşiei Montane se va discuta la finalul panelului, după toate celelalte situri rămase pe listă, dar Comitetul nu a anunţat şi motivele acestei măsuri.

Kim Jong-Un, SOLICITARE URGENTĂ către China după summit-ul Coreea de Nord-SUA

"Cu toate acestea, se poate presupune că întârzierea cu încă o zi a votului se datorează faptului că Delegaţia permanentă a României la UNESCO şi-a precizat poziţia faţă de nominalizarea Roşiei Montane, printr-o notă ce a fost distribuită participanţilor, apostilată de Delegatul permanent al României la UNESCO, Adrian Cioroianu. Dacă până la începerea sesiunii Comitetului România solicita "amânarea" deciziei privind înscrierea, România are acum o solicitare diferită către membrii Comitetului: returnarea dosarului de nominalizare către statul gazdă pentru mai multe informaţii (decizie de "referral", în termenii Convenţiei UNESCO)", scrie Alexandrescu.

Subiectul privind Roşia Montantă s-a aflat pe ordinea de zi de miercuri a şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), la solicitarea Ministerului Culturii, după ce Guvernul a cerut amânarea analizării dosarului pentru includerea acesteia în patrimoniul UNESCO, până la soluţionarea litigiului de la Curtea de Arbitraj de la Washington.

Conform Administraţiei Prezidenţiale, ministrul Culturii a informat CSAT cu privire la stadiul includerii "Peisajului cultural minier de la Roşia Montană” în Lista patrimoniului mondial UNESCO, Consiliul a luat act de această informare, urmând ca problematica să fie în continuare gestionată de către Guvern, conform legislaţiei în vigoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.