Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dacian Cioloș își face echipa

ciolosAP

Dacian Cioloș a fost desemnat de Klaus Iohannis să fie premier, iar acum fostul comisar european își face viitoarea echipă guvernamentală, cu care va merge în Parlament să ceară votul de încredere.

UPDATE 19.50: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că i-a transmis premierului desemnat Dacian Cioloş că social-democraţii vor lua o decizie privind susţinerea Cabinetului într-o şedinţă a CExN care va avea loc duminică, după ce vor vedea programul de guvernare şi lista de miniştri.

Liderul PSD a declarat că, în discuţiile avute la sediul PSD, i-a cerut lui Dacian Cioloş să nu facă "epurări" în aparatul de stat şi să nu se folosească "procedura bine ştiută, folosită de către ei în perioadele în care au fost la guvernare, să schimbe tot, cu posibilitatea de a paraliza sistemul".

Consultari Dacian Ciolos cu delegatia PSD condusa de Liviu Dragnea (3)

UPDATE 19.22: Prim-ministrul desemnat Dacian Cioloș s-a întânit în cursul acestei seri și cu delegația UDMR. La finalul discuției, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a confirmat faptul că formațiunea sa poate susține noul Executiv. Liderul Uniunii a precizat că UDMR e interesată să afle cum arată lista Cabinetului Cioloș și a subliniat că orice Guvern va trebui să acorde o atenție deosebită minorității maghiare.

UPDATE 17.50: După întâlnirea cu Dacian Cioloș, Călin-Popescu Tăriceanu a spus că ALDE nu va lua o decizie cu privire la o posibilă susținere a noului Guvern până când nu va fi prezentată oficial componența noului Executiv.

„Este foarte bună discuția cu prim-ministrul desemnat. Domnia sa ne-a prezentat în linii mari, aş spune, dar cu răbdare şi cuprinzând lucrurile cele mai importante, direcţiile de acţiune ale viitorului guvern, modul în care vrea să îşi conducă acţiunea de prim - ministru şi a Guvernului. Câteva chestiuni legate de viitoarea structură a Executivului, lucruri foarte importante pentru noi, ca să începem să ne facem o idee mai clară de ceea ce intenţionează în viitor. Nu vom putea să luăm o decizie cu privire la modul în care ALDE va vota la votul de învestitură, decât după ce domnia sa va prezenta programul de guvernare şi echipa, cu alte cuvinte, componenţa Guvernului. Ulterior, vom organiza o discuţie în cadrul forului de conducere statutar al ALDE şi ne vom putea pronunţa”, a declarat copreședintele ALDE Călin Popescu – Tăriceanu.

UPDATE 17.43: B1 TV anunță că Guvernul Cioloș va fi supus votului Parlamentului marți, 17 noiembrie.

UPDATE 17.30: Prim-ministrul desemnat Dacian Cioloș a discutat astăzi și cu delegația UNPR. Potrivit unui comunicat de presă remis de progresiști, aceștia vor susține noul Guvern atât la votul de învestitură, cât şi în Parlament, pe proiectele guvernamentale importante.

„UNPR şi-a reafirmat susţinerea pentru preşedintele României pe toate proiectele din domeniul securităţii naţionale. Gabriel Oprea a subliniat faptul că România are nevoie de stabilitate. (...) Uniunea va susţine în Parlament premierul desemnat şi Cabinetul propus de acesta.”, se arată în comunicatul UNPR.

UPDATE 14.00: Copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a confirmat întâlnirea cu premierul desemnat Dacian Cioloș.

”Da. Nu vine încoace pentru că mă văd cu domnia sa în calitate de preşedinte al ALDE. Avem stabilită întâlnirea pentru ora 16.30 la sediul ALDE. Sigur că această întâlnire, din punctul meu de vedere, în măsura în care îl cunosc bine pe dl Cioloş, întrucât a făcut parte din guvernul pe care l-am condus, am mai avut şi ulterior posibilitatea unor discuții cu domnia sa, această întâlnire nu este ca să ne cunoaștem ci este ca, eventual, să ne prezinte care sunt intenţiile legate de formarea guvernului, de modul în care gândeşte crearea unui suport politic, unei susţineri politice pentru guvern, chestiunile principale legate de programul de guvernare. Dar, probabil, că la acest moment, nici echipa de guvernare nu este conturată şi nici programul. Din ce ştiu, din ce am discutat cu preşedintele Iohannis, premierul urmează să prezinte luni programul în Parlament şi echipa ministerială, urmând ca luni şi marţi să aibă loc audierile şi marţi, spre seară, să urmeze votul de învestitură”, a declarat Tăriceanu.

UPDATE 13.50: Premierul desemnat se va întâlnii cu liderii principalelor partide politice din România. Programul este următorul: UNPR - 15.30, ALDE - 16.30, UDMR la ora 18.00 și cu PSD - 19.30.

UPDATE 10.40: Dacian Cioloș a discutat aproximativ 20 de minute cu liderii liberali, iar la ieșire nu a stat de vorbă cu jurnaliștii. Însă copreședinta PNL, Alina Gorghiu, a explicat presei că era necesară această discuție, dar nu s-a vorbit despre miniștri sau secretari de stat.

”Am insistat pe un lucru care nouă ni se pare prioritatea zero - ideea de depolitizare a administrației. Din toată discuția a reieșit un lucru: misiunea de a conduce un Guvern în această perioadă nu este deloc ușoară, dar era firesc să avem această discuție, vom vedea care sunt opțiunile în structurarea cabinetului. Eu am convingerea că Dacian Cioloș se va descurca foarte bine, cu înțelepciune la selecția miniștrilor, eventualilor secretari de stat, cu atenție mari la proiectele cu care va veni în fața Parlamentului. E o premieră pentru România să ai un cabinet tehnocrat, o premieră de bun augur. Nu am discutat de secretarii de stat, dar premiza pe care a expus-o cabinetul, miniștrii, vor fi specialiști”, a mai declarat Alina Gorghiu.

Pe de altă parte, Vasile Blaga a precizat că cel mai probabil sâmbătă se va discuta cu lista de miniștri în față.

Între timp, Cioloș a avut o întâlnire miercuri cu liderii liberali, după ce PNL a anunțat că îl susține. Premierul desemnat are la dispoziție 10 zile să formeze noul Cabinet.

Președintele PSD Liviu Dragnea s-a ferit să spună clar dacă o să susțină propunerea președintelui Klaus Iohannis. Liderul social democrat a anunțat că așteaptă să vadă echipa și programul lui Dacian Cioloș.

La scurt timp după anunțul președintelui au început să apară liste cu posibili viitori miniștri. Pe de altă parte, șeful statului va face o nouă declarație miercuri, la ora 11:30.

Sursa foto: AP

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.