Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dacian Cioloș lasă Parlamentul să decidă revenirea la alegerea primarilor în două tururi

ciolos4

Premierul Dacian Cioloș a declarat luni, 1 februarie, că a fost o consultare informală, pentru că este vorba de o temă eminamente politică, așa că partidele politice să își asume până la capăt această responsabilitate în Parlament.

”Există în fața Guvernului 3 posibilități, dar decizie e politică, decizia finală fiind a Parlamentului. Guvernul ar putea ajuta în acest proces de luare a deciziei în măsura în care în Parlament ar exista o majoritate care ar pune în discuție schimbarea alegerii primarilor în două tururi. Ar exista în fața Guvernului posibilitatea unui OUG, asumarea răspunderii sau a unui nou proiect de lege. Nu există o majoritate clară care să susțină acum revenirea acum la alegerea primarilor în două tururi. Partidele nu sunt împotriva reluării discuțiilor asupra alegerii primarilor și CJ-uri, dar majoritatea partidelor preferă ca discuția să nu aibă loc acum, dar ar fi dispuse să reia discuția pentru următoarele alegeri, într-un context mai larg de resetare a sistemului electoral. În aceste condiții, date fiind și constrângeri constituționale, constat că o astfel de abordare din partea Guvernului, de a veni cu OUG sau asumarea răspunderii, are riscuri foarte mari, fără ca această acțiune să se materializeze în Parlament prin susținere. Chiar dacă Guvernul și-ar asuma această răspundere nu se va reveni la alegerea primarilor în două tururi. În aceste condiții nu pot decât să constat, decizia rămâne în cele din urmă tot la Parlament, iar partidele politice să își asume până la capăt această responsabilitate în Parlament”, a declarat Cioloș.

Premierul Cioloș a repetat că pe acest subiect trebuie să se pronunțe Parlamentul.

”Primenirea clasei politice nu se va face prin acest Guvern. Nu am concluzionat că ar exista o majoritate, majoritățile din Parlament sunt foarte volatile. Nu îmi este foarte clar care este poziția UNPR. E o majoritate volatilă, de aceea Guvernul nu se poate duce cu o OUG în Parlament. În condițiile în care nu există o majoritate pe acest subiect cred că discuțiile vor continua, dar în Parlament. Nu accept ca Guvernul să fie folosit ca instrument de niciun partid, care vrea să își atingă obiectivele. Nici partidele nu știu ce vor”, a mai completat premierul.

Premierul a discutat luni cu liderii partidelor politice, din Parlament, pe marginea modificării modului în care urmează să fie aleși primarii. Totodată, prim - ministrul a discutat la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis, dar și cu ministrul Justiției Raluca Prună, pe marginea situației Procurorului General Tiberiu Nițu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.