Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dalai Lama salută adoptarea în Congresul SUA a unei legi de susţinere pentru Tibet

dalai lama

Liderul politic tibetan în exil a salutat, marţi, adoptarea de către Congresul SUA a unei legi care reafirmă dreptul tibetanilor de a-l alege pe succesorul liderului lor spiritual, Dalai Lama, relatează Reuters.

Lobsang Sangay, preşedintele Administraţiei centrale tibetane (CTA), cunoscută drept guvernul tibetan în exil, a calificat pentru Reuters ca "istorică" adoptarea, luni, de către Camera Reprezentanţilor şi Senatul SUA a Legii privind politica şi susţinerea faţă de Tibet (TPSA).

Aceasta cere între altele înfiinţarea unui consulat al SUA în principalul oraş din Tibet, Lhasa, stipulează dreptul "absolut" al tibetanilor de a alege un succesor pentru Dalai Lama şi susţine salvgardarea mediului în regiune.

Legea propune de asemenea un "cadru de lucru regional privind securitatea apei" şi participarea sporită a comunităţii locale la dialogul cu China legat de monitorizarea mediului în Tibet.

Potrivit TPSA, "Republica Populară Chineză a finalizat deja programe pentru transferul a miliarde de metri cubi de apă pe an şi intenţionează să devieze noi cursuri de apă de pe platoul tibetan în China".

Grupuri ecologiste şi militanţi tibetani pentru drepturile omului au exprimat preocupări faţă de ambiţiile hidroenergetice ale Chinei din regiune, afirmând că astfel de planuri pot afecta rezervele de apă din aval, menţionează Reuters.

"Prin adoptarea TPSA, Congresul a trimis un mesaj sonor şi clar în sensul că Tibetul rămâne o prioritatea pentru SUA, care îşi vor continua susţinerea fermă faţă de sanctitatea sa Dalai Lama şi CTA", a spus Lobsang Sangay, evocând o "o victorie pentru lupta tibetanilor pentru libertate".

Acest semnal de sprijin pentru Dalai Lama din partea Congresului american ar putea tensiona şi mai mult relaţiile dintre Beijing şi Washington, care sunt deja la cel mai slab nivel din ultimele decenii în legătură cu mai multe aspecte, de la comerţ şi drepturile omului până la coronavirus. China, care consideră că liderii săi au dreptul să aprobe succesorul lui Dalai Lama, acuză SUA că încearcă destabilizarea regiunii, intervenind în afacerile sale interne.

TPSA mai propune, între altele, lansarea unui dialog între guvernul chinez şi Dalai Lama.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.