Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Damascul spune că vrea să discute terorismul la Geneva, în primul rând

EPA
pace siria

Şeful delegaţiei guvernamentale siriene a cerut vineri ca lupta împotriva terorismului să fie subiectul prioritar al discuţiilor de pace sub egida ONU de la Geneva, din cauza recentelor atacuri ale rebelilor în Siria, relatează AFP.

Bashar Jaafari, ambasadorul Siriei la ONU la New York, a făcut acest anunţ într-o conferinţă de presă după întâlnirea sa la Palatul Naţiunilor din Geneva cu emisarul special al ONU pentru Siria, Staffan De Mistura, scrie agerpres.ro.

După ce a denunţat atacurile din ultimele zile ale grupurilor de rebeli în estul Damascului şi în centrul ţării, Jaafari a declarat că "evoluţiile pe teren (...) ne impun să începem mâine cu domeniul privind terorismul".

Părţile în conflict au acceptat să abordeze patru domenii în această a cincea rundă de discuţii: guvernarea (un termen neclar pentru a discuta despre o tranziţie politică), o nouă constituţie, organizarea de alegeri şi lupta împotriva terorismului la cererea Damascului.

Mediatorul ONU avea de asemenea prevăzută o întâlnire, la sfârşitul după-amiezii, cu delegaţia Înaltului Comitet de Negocieri (HNC), care regrupează grupuri cheie ale opoziţiei, inclusiv grupuri armate implicate în ofensiva din estul Damascului.

Opoziţia acuză regimul sirian că pune în faţă lupta împotriva terorismului pentru a evita abordarea subiectului spinos al tranziţiei politice, adică plecarea preşedintelui sirian Bashar al-Assad, condiţie prealabilă oricărei soluţii pentru HNC.

Patru serii de discuţii au fost deja organizate începând din 2016 la Geneva de către De Mistura, fără a reuşi să oprească acest conflict ce a făcut deja peste 320.000 de morţi în şase ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.