Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

200 de candele au fost aprinse în curtea Bisericii Geartoglu din Târgovişte în memoria lui Tudor Vladimirescu

basilica.ro
tudor vladimirescu ban BNR

O slujbă de parastas a fost oficiată, miercuri, de Arhiepiscopia Târgovişte şi 200 de candele vor fi aprinse în memoria lui Tudor Vladimirescu şi a eroilor Revoluţiei de la 1821.

Cele 200 de candele vor fi aprinse miercuri seara, de la ora 20.00, în curtea Bisericii Geartoglu din Târgovişte. Cei care doresc sunt aşteptaţi să participe şi să aprindă candele în cadrul evenimentului intitulat "De veghe stă lumina candelei". În curtea bisericii se va auzi muzică religioasă.

La Muzeul de Istorie Târgovişte a avut loc, miercuri, un simpozion în care istorici au vorbit despre viaţa şi personalitatea lui Tudor Vladimirescu, informează Agerpres.

Organizatorii evenimentului sunt: Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Arhiepiscopia Târgoviştei, Primăria Municipiului Târgovişte, Complexul Naţional Muzeal "Curtea Domnească", Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, Asociaţia Culturală Tomis şi Asociaţia Frontiera Gălăţeană.

"Acum 200 de ani, Tudor Vladimirescu era adus la Târgovişte, fosta capitală a Ţării Româneşti fiind şi locul unde cel care a condus Răscoala de la 1821 şi-a găsit sfârşitul la vârsta de 41 de ani! Municipiul Târgovişte şi Dâmboviţa îi poartă memoria de la crucea de piatră ridicată în 1911 în curtea Mitropoliei, prin operele marelui sculptor Vasile Blendea, prin monumentele de for public ridicate în capitala judeţului, dar şi prin bulevardul şi şcoala care poartă, cu mândrie, numele lui Tudor Vladimirescu", spune, pe pagina sa de Facebook, preşedintele CJ Dâmboviţa, Corneliu Ştefan.

Istoria Bisericii Geartoglu din Târgovişte este legată de numele lui Tudor Vladimirescu.

"În mai 1821, când căpitanul pandurilor a fost adus la Târgovişte, Geartoglu, grec la origine şi simpatizant al mişcării Eteria, le-a pus la dispoziţie lui Alexandru Ipsilanti şi armatei sale toatele casele şi biserica al cărei proprietar era. Aşadar, acest lăcaş de cult are o mare însemnătate istorică, mai ales pentru faptul ca în el a stat închis Tudor Vladimirescu, înainte de a fi ucis lângă Mitropolie, într-o zi de 27 mai", se arată pe targovistea-turistica.ro, site realizat de Primăria Târgovişte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.