Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dan Barna crede că Republica Moldova are toate șansele de a fi acceptată mai ușor în Uniunea Europeană

dan barna dna

Vicepreședintele Camerei Deputaților din România, Dan Barna, crede că Republica Moldova are toate șansele de a fi acceptată mai ușor în Uniunea Europeană. Acest lucru se poate întâmpla pe fundalul războiului ruso-ucrainean, care ar putea grăbi unele procese birocratice.

„Niciodată nu e prea devreme pentru a deveni membru al Uniunii Europene pentru că exact această criză prin care trece Ucraina și acest război revoltător și nedrept pe care dictatorul Putin îl face împotriva Ucrainei, ne arată cât de important este să fii într-o alianță și într-o structură democratică, într-o structură care susține dreptul statelor și al cetățenilor la independență, la libertate.

De aceea, faptul că Moldova a trimis această cerere acum, e un lucru firesc. Sper ca lucrurile să meargă mai repede, tocmai în acest context dificil. Poate fi privită și ca o oportunitate, ca acele mecanisme birocratice greoaie să se miște mai repede”, a spus Dan Barna, vicepreședinte al Camerei Deputaților din România, transmite nordnews.md.

Amintim că, la data de 3 martie, Maia Sandu, Natalia Gavrilița și Igor Grosu au semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Evenimentul a avut loc la Reședința de Stat.

Câteva zile mai devreme, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat luni cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană chiar în timpul negocierilor ruso-ucrainene din Belarus. Zelenski a declarat că țara ar trebui să fie primită în Uniunea Europeană în procedură de urgență.

Ţările care au oficial statutul de candidate la aderare sunt Albania, Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru şi Turcia. Cu toate acestea, negocierile de aderare sunt blocate sau trenează de mai mulţi ani.

Statutul de candidat la aderarea la UE poate oferi unei ţări beneficii concrete, ca de exemplu datorită faptului că aceasta devine mai atractivă pentru investiţii, fluxurile comerciale sunt mai uşoare şi stabilitatea este mai mare, conform UE.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.