Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dan Barna de la USR anunţă că cea mai bună variantă este cea a alegerilor anticipate

Inquam Photos / Octav Ganea
Dan Barna asociere opozitie

USR va merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu propunerea de organizare de alegeri anticipate şi nu va avansa un nume de premier, a anunţat, marţi, preşedintele partidului, Dan Barna. "Am avut aproape trei ore de dezbateri cu colegii din Biroul Naţional al USR. Am decis ca mâine în cadrul consultărilor de la Cotroceni cu preşedintele să-i prezentăm acestuia poziţia conform căreia varianta decentă şi corectă pentru România este aceea privind organizarea alegerilor anticipate pentru că actuala majoritate PSD-ALDE este o majoritate care s-a dovedit incapabilă să guverneze. Timp de un an de zile am dus-o dintr-o criză în alta, cetăţenii au fost mai mult în stradă decât în viaţa societăţii", a afirmat Barna, conform Agerpres.

El a spus că jocul democratic presupune anumite etape până la organizarea unor alegeri anticipate şi atunci USR îi va solicita preşedintelui să numească un premier din afara coaliţiei PSD, care va trebui să guverneze printr-un eventual Cabinet "de compromis".

"Dar, vom susţine un astfel de Guvern. USR nu va participa în cadrul unui astfel de Guvern, dar vom susţine acest Guvern în măsura în care câteva principii importante pentru noi se vor regăsi în programul acestui Guvern: principiul fără penali în funcţii publice, un program naţional pe care l-am lansat acum câteva săptămâni, reforma electorală şi revenirea la alegerile în două tururi. Guvernul respectiv ar trebui să aibă şi priorităţi legate de amendarea acestei reforme fiscale şi revenirea la principii stabile şi Legile Justiţiei - practic anularea a ceea ce s-a întâmplat în Comisia Iordache", a adăugat Barna.

Întrebat dacă USR are o variantă de premier în acest moment, Barna a răspuns: "În momentul de faţă, noi considerăm că nu este necesar să propunem un prim-ministru, pentru că soluţia corectă este cea a alegerilor anticipate, pentru că orice prim-ministru propus dacă va fi din zona PSD-ALDE - şi vom cere preşedintelui să nu facă lucrul acesta - va fi doar o perioadă, un pariu până la următoarea criză".

Întrebat dacă Dacian Cioloş sau Ludovic Orban ar fi variante de premier susţinute de USR, Barna a spus că o condiţie este ca aceştia să-şi asume principiile partidului. Potrivit lui Barna, teoretic, se poate contura o altă majoritate parlamentară, dar practic este delicat acest lucru. "Depinde foarte mult de punctul de vedere al preşedintelui. Teoretic se poate, practic însă, dacă ne uităm din cine este compusă actuala majoritate şi din cine este compus Parlamentul, din ce cifre, perspectiva este una foarte delicată şi de aceea noi credem că soluţia corectă este cea a întoarcerii la popor, pentru că actuala majoritate noi considerăm că nu mai reprezintă interesele şi intenţia de vot a cetăţenilor", a explicat liderul USR.

Delegaţia USR la Cotroceni va fi compusă din Dan Barna,Vlad Alexandrescu, Elek Levente, Ionuţ Moşteanu şi Florina Presadă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.