Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dan Barna revine asupra declarațiilor controversate privitoare la relația cu Rusia

captură TV
Dan Barna

Președintele USR, Dan Barna, a făcut, vineri, la Suceava, declarații despre necesitatea îmbunătățirii relațiilor dintre România, Rusia și China, în special pe partea economică, declarație cel puțin ciudată având în vedere că cele două state se află în relații de rivalitate cu partenerii strategici ai țării noastre. Barna a revenit asupra declarației și a spus că România are pilonii strategici foarte clari: SUA, NATO și Uniunea Europeană.

EXCLUSIV Mișcare interesantă. Mircea Diaconu la un pas să intre în cursa prezidențială

”Mi se pare că România în momentul de faţă are opţiunile strategice foarte clare. Noi avem trei piloni: partneriatul nord-atlantic relaţia cu SUA privilegiată şi fundamental funcţională, NATO şi Uniunea Europeană. Aceştia sunt cei trei piloni, orice altă secvenţă nu este de actualitate din punctul meu de vedere cel puţin pe termen scurt în realitatea în care trăim. Din punct de vedere strategic, ca întindere teritorială, ca piaţă, ca populaţie, ca tip intern de politică avem toate atuurile şi este o aşteptare uriaşă de la noi din partea NATO, SUA şi din partea UE să confirmă aşteptarea şi această poziţie extraordinară pe care o avem. Dacă ne uităm ce am făcut în ultimii trei ani parcă ne chinuim să ratăm oportunităţi", a afirmat Dan Barna.

Candidatul alianţei USR-PLUS a arătat că Rusia şi China nu sunt actori responsabili pe plan internaţional şi din acest motiv România nu poate să aibă altă poziţie decât cea asumată prin tratate şi parteneriate.

"Am declarat la Suceava, mă întrebase un jurnalist despre poziţia despre China şi Rusia şi am vorbit acolo. Sunt într-adevăr actori importanţi în jocul global, numai că, în momentul de faţa, nici Rusia, vorbim de Crimeea, nici China, vorbim de partea economică şi de Hong Kong, nu se comportă ca nişte actori responsabili în plan internaţional şi din această perspectivă poziţia noastră nu poate fi alta decât cea a tratatelor din care facem parte şi poziţia coordonată cu parteneriatele din care facem parte. Aici lucrurile nu sunt de niciun fel de gri, noi avem o poziţie, garanţia noastră de securitate înseamnă NATO, nu avem nicio altă opţiune, este foarte clar lucrul ăsta. Şi ca să fiu foarte clar, aici văd România şi în perioada următoare deoarece este poziţia nu doar legitimă, dar care rezonează cu aşteptările cetăţenilor din România", a precizat Dan Barna.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.