Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dan Cărbunaru, despre condamnările în dosarul șantajării Emiliei Șercan de către foști șefi ai Academiei de Poliție: Este şocantă gravitatea acestui caz

Radu Pop
Inquam Photos / George Calin
dan carbunaru purtator de cuvant

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a afirmat, în legătură cu sentinţa de condamnare a celor implicaţi în ameninţarea unui jurnalist român, că este şocantă gravitatea acestui caz şi „oricine ajunge să comită astfel de fapte trebuie să răspundă în faţa legii”,.

„Guvernul României subliniază că libertatea presei trebuie protejată şi niciun jurnalist nu poate fi ameninţat, intimidat sau agresat. Constituţia României garantează libertatea de exprimare, care este valoare de bază a unui stat democratic. Este şocantă gravitatea acestui caz, încheiat cu condamnarea celor implicaţi în ameninţarea unui jurnalist de investigaţie”, a declarat Dan Cărbunaru, potrivit Executivului.

Acesta a mai spus că instituţiile responsabile au datoria tragerii la răspundere a celor vinovaţi în toate investigaţiile aflate în derulare.

„Oricine ajunge să comită astfel de fapte trebuie să răspundă în faţa legii”, a completat Cărbunaru.

Instanța supremă s-a pronunțat, joi, definitiv, cu privire la faptele de șantaj și amenințare ale fostului chestor Adrian Iacob, fostul șef al Academiei de Poliție, și a adjunctului acestuia, Petrică Mihail Marcoci, lansate la adresa jurnalistei Emilia Șercan pe fondul unei anchete a acesteia privind presupuse fapte de plagiat a conducătorului instituției.

Minuta instantei:

„Admite apelul declarat de partea responsabilă civilmente Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza” împotriva sentinţei penale nr.100 din 24 mai 2021 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a II-a Penală, pronunţată în dosarul nr. 5273/2/2019 (2552/2019).

Desfiintează în parte sentinta penală apelată şi, rejudecând: Înlătură dispozitiile de obligare în solidar a Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza” la plata de daune morale si cheltuieli judiciare către partea civilă Sercan Emilia, precum si dispozitia de obligare a acesteia la plata cheltuielilor judiciare către stat. Mentine celelalte dispozitii ale sentintei penale apelate.

Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, inculpaţii Iacob Adrian şi Marcoci Petrică-Mihail si partea civilă Sercan Emilia împotriva aceleasi sentinte.

Respinge cererea apelantei părti civile Sercan Emilia privind obligarea inculpatilor la plata cheltuielilor judiciare ocazionate de solutionarea apelului.

Obligă apelantii intimati inculpaţi Iacob Adrian şi Marcoci Petrică-Mihail, precum si apelanta parte civilă Sercan Emilia la plata sumei de câte 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea apelului declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie rămân în sarcina statului. Onorariul partial cuvenit apărătorilor desemnati din oficiu pentru inculpati, în sumă de câte 217 lei, rămâne în sarcina statului.

Definitivă. Pronuntată în sedintă publică, astăzi, 21 iulie 2022”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.