DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

EXCLUSIV / Dan Stoenescu, ambasadorul UE în Siria: Situația este gravă. Am activat mecanismul de protecție civilă al UE!

dan stoenescu

Șeful delegației UE în Siria, românul Dan Stonescu, a vorbit într-un interviu în exclusivitate pentru STIRIPESURSE.RO despre situația din Siria, cu ce se confruntă oamenii pe teren și ce face Uniunea Europeană în acest sens.

„Vom încerca să ne asigurăm că asistența suplimentară a ajuns la oameni atât în zonele controlate de Guvern, cât și în zonele din nordul Siriei care nu sunt controlate de guvern”, a spus Dan Stoenescu.

Ce sumă oferă UE?

„În urma multiplelor cutremure din Turcia și Siria, Uniunea Europeană mobilizează noi fonduri pentru a ajuta la satisfacerea nevoilor persoanelor afectate de acest dezastru. 3,5 milioane de euro pentru Siria și va ajuta persoanele aflate în dificultate să aibă acces la adăposturi, apă și canalizare, sănătate, căutare și salvare și diverse articole de care au nevoie în prezent”, a explicat Dan Stoenescu, șeful delegației UE în Siria.

Cu cine cooperează UE în Siria?

„În Siria, UE cooperează îndeaproape cu partenerii noștri umanitari. Ne adaptăm proiectele umanitare în curs de desfășurare pentru a răspunde la criză. Partenerii noștri, ONG-urile și agențiile ONU, sprijină unitățile medicale afectate cu truse medicale, oferă hrană și adăpost, repară infrastructura deteriorată. În urma solicitării autorităților siriene de căutare și salvare, de asistență în natură și de medicamente, am activat mecanismul de protecție civilă al UE. Suntem în contact cu statele membre ale UE pentru a explora posibilele oferte pentru persoanele care au cea mai mare nevoie de ajutor în Siria.

UE rãspunde solicitãrilor de ajutor transmis de autoritãți și parteneri. Ajutorul umanitar este necesar si deja este distribuit de partenerii noștri pe teren. Este important ca acest ajutor sa ajunga în toata Siria, în special în Nord-Vest si în celelalte zone afectate prin absolut toate modalitatile posibile.

UE cooperează îndeaproape cu partenerii săi umanitari pentru a evalua nivelul pagubelor și nevoile din interiorul Siriei în urma cutremurului.

Partenerii noștri umanitari din Siria încearcă să asigure siguranța personalului și a beneficiarilor lor și să evalueze întreaga amploare a dezastrului, mulți dintre ei activează pachetul de urgență al granturilor UE în curs de acordare pentru a oferi un răspuns de criză.

Îi vom sprijini să facă acest lucru ori de câte ori este nevoie. Vom lua în considerare furnizarea de fonduri suplimentare după ce vom avea o evaluare inițială a nevoilor.”

Au ajuns deja pe teren?

„Partenerii umanitari ai UE oferă deja sprijin pentru apă și canalizare (de exemplu, evaluarea și repararea rezervoarelor de apă), produse nealimentare (distribuirea de pături, articole de igienă de bază etc.) și desfășoară operațiuni de căutare și salvare (inclusiv servicii de ambulanță și echipe de căutare și salvare) în nordul Siriei și în alte zone afectate.

Acest dezastru nu ar fi putut veni într-un moment mai prost: în nord-vestul Siriei, aproape 3 milioane de persoane erau deja strămutate intern înainte de cutremur (dintr-o populație totală de 4 milioane). Milioane de sirieni trăiesc strămutați în adăposturi inferioare, înfruntând condițiile de iarnă și penuria. Este esențial să ne asigurăm că ajutorul poate continua să ajungă la ei.

UE analizează în continuare toate opțiunile viabile pentru a activa resurse suplimentare care să fie trimise în toate zonele afectate cât mai curând posibil ca răspuns la dezastrul din interiorul Siriei. Un astfel de exemplu este activarea astăzi a mecanismului de protecție civilă al UE.

Ajung ajutoarele și în zonele dificile?

„Vom încerca să ne asigurăm că asistența suplimentară a ajuns la oameni atât în zonele controlate de guvern, cât și în zonele din nordul Siriei care nu sunt controlate de guvern.”

A cerut Siria ajutor?

„Uniunea Europeană a primit astăzi o solicitare din partea Siriei de a oferi asistență prin intermediul mecanismului de protecție civilă, pe care l-am activat pentru a mobiliza sprijin în urma dezastrului seismic. Colaborăm cu toate statele membre ale Uniunii pentru a oferi sprijin urgent și vital pentru persoanele strămutate.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.