DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Dan Voiculescu, poziţie SURPRIZĂ pe tema pensiilor magistraţilor: 'Este inacceptabil ca eliminarea să se aplice doar în cazul anumitor categorii profesionale'

Dan Voiculescu

Dan Voiculescu, fondatorul Antena 1 şi Antena 3, se poziţionează de partea magistraţilor în scandalul eliminării pensiilor de serviciu. Acesta afirmă că dacă anumite categorii profesionale merită pensii speciale, din moment ce nu le-au fost tăiate, nu există niciun motiv pentru ca magistraţii să rămână fără aceste beneficii. Voiculescu nu pierde ocazia de a aminti de intervenţia politicului în justiţie, care s-a intensificat odată cu preşedinţia lui Traian Băsescu.

"În aceste zile, magistrații reclamă presiunea politică asupra propriului statut. Fenomenul nu este nou. S-a resimțit, mai mult sau mai puțin evident, sub aproape toate guvernările care s-au succedat în ultimii 30 de ani.

Moștenind o tradiție cu vechi accente autoritariste, cei mai mulți deținători ai puterii politice din România au avut constant reflexul de a-și lărgi prerogativele în detrimentul celorlalte puteri fundamentale și al democrației, în general.

Însă, începând cu anul 2005, cu primul mandat al lui Băsescu Traian, ingerințele politicului asupra justiției s-au generalizat. În regimul protocoalelor secrete, s-a creat un întreg sistem de presiune asupra independenței magistraților. În presă s-au dezbătut cazuri concrete în care magistrații primeau “indicații” asupra soluțiilor care “se potriveau” cu interesele puterii politice.

De altfel, înregistrarea audio, necontestată nici măcar de protagonist, prin care Băsescu Traian povestește cum “dezbătea” soluția “dosarului Voiculescu”, cu judecătorul de caz și șeful unui serviciu secret, constituie o probă copleșitoare referitoare la intervenția politicului în justiție. Dincolo de orice simpatii și antipatii politice, într-un stat democratic serios o astfel de dovadă ar fi declanșat un veritabil cutremur instituțional.

În mod evident, cazul invocat nu a fost o excepție. Între 2005 și 2014 s-a creat și s-a consolidat precedentul supremației politicului în raport cu Justitia. Iar rezultatele se văd inclusiv în aceste zile când, într-un consens parlamentar rarisim, pensiile magistraților au fost reduse semnificativ.

Înțelegând necesitatea corectării discrepanțelor din sistemul public de pensii, este, totuși, inacceptabil ca eliminarea pensiilor speciale să se aplice, izolat, doar în cazul anumitor categorii profesionale, în timp ce altele continuă să beneficieze de un statut aparte. Sau, dacă anumite categorii profesionale merită o reglementare specială, de ce nu s-ar încadra și magistrații între acestea?

Poate că, la Curtea Constituțională, eliminarea pensiilor speciale ale magistraților va fi respinsă. Dar chiar și așa, dacă nu va avea loc o schimbare fundamentală, atât la nivelul mecanismelor instituționale, cât și la nivelul mentalităților, echilibrul dintre justiție și politic nu va fi restabilit.

O ultimă precizare. Această analiza nu este menită “să apere” pe nimeni. În cele din urmă, cred că magistrații vor găsi soluțiile optime pentru a-și promova eficient drepturile. Iar din perspectiva mea, particulară, consecințele presiunilor politice asupra justiției și-au făcut deja efectul.

Însă, dacă ne raportăm obiectiv la prezentul și viitorul societății noastre, avem responsabilitatea de a combate răul, de a nu accepta, fără reacție, încă un precedent negativ ale cărui efecte le vom suporta toți, mai devreme sau mai târziu", scrie Dan Voiculescu pe blog.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.