Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dăncilă a discutat cu vicepremierul din Oman despre provocările de securitate din Orientul Mijlociu

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Viorica Dăncilă

Premierul Viorica Dăncilă a discutat, duminică, cu viceprim-ministrul Sultanatului Oman, Sayyid Fahd bin Mahmoud al-Said, despre extinderea cooperării dintre cele două state, cei doi demnitari având și un schimb de opinii asupra situației de securitate din Orientul Mijlociu, scrie Mediafax.

Viorica Dăncilă a avut, duminică, în orașul Muscat, o întrevedere cu Alteța Sa Regală Sayyid Fahd bin Mahmoud al-Said, viceprim-ministru al Consiliului Miniștrilor din Sultanatul Oman.

„Cei doi demnitari au evaluat stadiul relațiilor bilaterale și au apreciat tendința pozitivă înregistrată în ultimii ani, concretizată inclusiv prin extinderea cadrului juridic dintre cele două state. Șeful Executivului român a transmis angajamentul Guvernului de la București pentru consolidarea și extinderea cooperării în domeniile de interes comun pentru ambele părți. În context, s-a referit la oportunități concrete de colaborare sectorială, în domenii precum agricultura, turismul, infrastructura, educația, cultura, sănătatea, cercetarea și inovarea și a arătat că România are un mediu de afaceri atractiv, îmbunătățit prin schimbări legislative recente, precum cele aduse legii privind parteneriatul public-privat”, potrivit unui comunicat de presă al Executivului remis, duminică, MEDIAFAX.

Șeful Executivului și-a exprimat convingerea că deschiderea smbasadei României la Muscat, precum și semnarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Sultanatului Oman cu privire la eliminarea obligației vizei pentru titularii de pașapoarte diplomatice, speciale și de serviciu, „reprezintă pași semnificativi pentru aprofundarea dialogului politic bilateral”.

În cadrul întrevederii, viceprim-ministrul din Sultanatul Oman a evocat deschiderea autorităților omaneze de a colabora cu omologii români, în toate domeniile de interes comun.

„Totodată, înaltul demnitar omanez a subliniat existența numeroaselor posibilități de investiții, care se pot realiza în ambele sensuri ale relației bilaterale. Acesta a accentuat importanța cooperării de la nivelul celor două Camere de Comerț și Industrie, precum și a schimburilor de experiență între companiile omaneze și cele românești. Totodată, a sugerat aprofundarea schimburilor de bune practici în domeniul parteneriatului public-privat. Alteța Sa Regală Sayyid Fahd bin Mahmoud al-Said a manifestat, de asemenea, interes pentru cooperarea din domeniul educațional, având în vedere expertiza recunoscută a părții române”, mai precizează sursa citată.

Dăncilă și oficialul din Oman au discutat și despre provocările de securitate din regiune.

„Cei doi demnitari au realizat, totodată, un schimb de opinii asupra situației din Orientul Mijlociu, prim-ministrul român apreciind poziția echilibrată a Sultanatului Oman în dosarele regionale. De asemenea, demnitarul român a evocat importanța aprofundării dialogului în cadrul Consiliului de Cooperare al Golfului, ca modalitate optimă de identificare a soluțiilor la provocările de securitate din regiune. De asemenea, prim-ministrul Viorica Dăncilă a menționat că România va deține Președinția Consiliului UE, în prima jumătate a anului 2019, poziție din care țara noastră va acționa pentru aprofundarea cooperării regionale și bilaterale”, a mai transmis Guvernul.

Dăncilă l-a invitat pe vicepremierului din Oman să efectueze, la rândul său, o vizită la București, iar întrevederea a fost urmată de un prânz de lucru în onoarea demnitarului român, la palatul Al Bustan, în prezența miniștrilor Cabinetului omanez și a 130 de invitați din corpul diplomatic acreditat la Muscat.

Premierul Viorica Dăncilă efectuează, în perioada 3-8 octombrie, o vizită oficială în zona Golfului Persic, unde va avea întrevederi cu șeici și oameni de afaceri din Qatar, precum și cu oficiali și reprezentanți ai companiilor din Sultanatul Oman, unde va fi inaugurată ambasada României la Muscat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.