Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dăncilă, despre programul Centenar: Îmi pare rău că s-a produs această întârziere

Inquam Photos/Octav Ganea
sedinta de Guvern Viorica Dancila

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, în deschiderea şedinţei de Guvern, că Executivul va adopta o Ordonanţă care vizează coordonarea programului Centenarului şi finanţarea acestuia, explimându-şi regretul că s-a întârziat. ”Trebuie să facem tot pentru ca românii să se bucure de un moment atât de important”, a declarat premierul.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, în deschiderea şedinţei de Guvent că se va adopta o Ordonanţă care vizează coordonarea programului Centenarului şi finanţarea acestuia, informează news.ro.

”Îmi pare rău că s-a produs această întârziere, dar eu cred că nu trebuie să privim la trecut şi trebuie să privim spre viitor şi să facem tot ceea ce depinde pentru ca românii să se bucure de un moment atât de important cum este Centenarul”, a spus Dăncilă.

Potrivit acesteia, Ordonanţa va asigura ”cadrul legal pentru finanţarea acestui program”.

Aceasta a cerut miniştrilor ca ”în cel mai scurt timp” să prezinte manifestările din cadrul Centenarului.

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţioanale a anunţat, în 14 martie, că aşteaptă ca instituţiile să retrimită, în variantă completă, proiectele pentru manifestările dedicate Centenarului şi că vrea să clarifice mecanismul de bugetare a lor printr-o ordonanţă de urgenţă care modifică OUG 5/2017.

Pe 6 martie, ministrul George Ivaşcu a participat la primul Comitet Interministerial dedicat pregătirii Centenarului Marii Uniri, convocat de prim-ministrul Viorica Dăncilă, la Palatul Victoria.

Acolo, el a prezentat o analiză a stadiului actual al proiectelor şi o evaluare a situaţiei Departamentului Identitate Naţională (cu atribuţii în organizarea Centenarului Marii Uniri).

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale a decis ca lista celor 2.042 de propuneri de proiecte (cifră specificată de un purtător al său de cuvânt), validate la finalul anului trecut, să fie anulată, deoarece fişele acestora nu erau complete.

Astfel, în prezent, MCIN aşteaptă din partea entităţilor - instituţii de stat, în mare parte - retrimiterea proiectelor în variantă completă.

Ulterior, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a publicat pe site-ul său anunţul că supune consultării publice proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea OUG 5/2017 privind stabilirea unor măsuri organizatorice la nivelul administraţiei publice centrale cu privire la Centenarul României.

Între specificaţiile proiectului de OUG semnat de Viorica Dăncilă se arată: „Anvergura, numărul mare, complexitatea şi diversitatea acestor proiecte şi manifestări dedicate Centenarului, precum şi de faptul că acestea sunt gestionate de către autorităţi diferite ca regim de finanţare şi de subordonare, se impune clarificarea mecanismului de bugetare şi finanţare special”.

„În lipsa clarificării mecanismului de finanţare nu va putea fi realizată asigurarea fondurilor şi o bună coordonare la nivel naţional a pregătirii manifestărilor, acţiunilor şi proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918-2018) şi a Primului Război Mondial”.

Între modificările aduse OUG 5/2017 se numără instituirea posibilităţii ca reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale să participe ca invitaţi la şedinţele Comitetului Interministerial şi reglementarea situaţiilor în care unele proiecte nu pot fi finalizare în 2018.

Sumele rămase neutilizate vor fi restituite, la finalul anului, la bugetul de stat, cu excepţia celor utilizate de către instituţiile finanţate din venituri proprii şi de către instituţiile publice finanţate din bugetele locale.

Sumele rămase neutilizate - la sfârşitul anului bugetar - de către instituţiile finanţate din venituri proprii şi de cele publice finanţate din bugetele locale se reportează şi rămân la dispoziţia acestora, urmând a fi utilizate cu aceeaşi destinaţie, în anii următori, până la finalizarea obiectivelor de investiţii, proiectelor şi acţiunilor, până cel târziu la sfârşitul anului 2020.

În plus, beneficiarii au obligaţia să transmită lunar Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale un raport privind calendarul manifestărilor, acţiunilor, precum şi stadiul proiectelor derulate.

„În anul 2018, autorităţile şi instituţile publice, precum şi instituţiile din subordinea, coordonarea sau autoritatea acestora, indiferent de modalitatea de finanţare, au obligaţia aplicării măsurilor de identitate vizuală prevăzute în Ghidul vizual al Centenarului României (1918 - 2018) şi a Primului Război Mondial. Ghidul vizual al Centenarului României (1918 - 2018) şi al Primului Război Mondial se aprobă în termen de 5 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, prin ordin al ministrului culturii şi identităţii naţionale”.

Miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, Gigel Ştirbu (PNL), preşedintele Comisiei de cultură, a cerut Partidului Social Democrat să îl revoce pe George Ivaşcu din funcţia de ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale, pentru faptul că „ne aflăm în situaţia de a nu avea, la finalul primului trimestru din anul Centenarului, niciun proiect aprobat pentru această sărbătoare”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.