Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Danemarca se alătură Ucrainei: devine a patra ţară care semnează cu un acord pentru garanţii de securitate

yahoo.com

Danemarca a semnat vineri, în ajunul împlinirii a doi ani de la invazia rusă din Ucraina, un acord bilateral pe 10 ani prin care oferă Kievului garanţii de securitate, iar premierul Mette Frederiksen a transmis că Europa trebuie să-şi refacă mai rapid stocurile de arme, relatează Reuters, citat de news.ro.

Acordurile bilaterale de securitate cu Ucraina, semnate deja de Marea Britanie, Germania şi Franţa, urmează promisiunii făcute anul trecut de G7, grupul celor mai puternice economii democratice din lume, de a stabili "angajamente şi aranjamente bilaterale de securitate pe termen lung" cu Ucraina.

O serie de alte state - inclusiv România - şi-au exprimat ulterior intenţia de a încheia astfel de înţelegeri

Danemarca, un susţinător fervent al Ucrainei, se numără printre cei mai mari contributori de ajutor militar în raport cu dimensiunea economiei sale. Noul său pachet de ajutor militar în valoare de 1,7 miliarde de coroane (247,4 milioane de dolari) a fost prezentat joi.

Prim-ministrul Mette Frederiksen, care a venit la Liov şi s-a întâlnit vineri cu preşedintele Volodimir Zelenski, a declarat că Danemarca speră să furnizeze Ucrainei avioane F-16 în curând. "Este o armă foarte puternică. Depunem eforturi şi aş vrea să văd F-16 daneze în aer în Ucraina înainte de a veni vara", a declarat Frederiksen la o conferinţă de presă comună cu Zelenski, susţinută în oraşul Liov, din vestul Ucrainei.

Ucraina afirmă că doreşte în continuare să facă parte din NATO

Ucraina a salutat acordurile de securitate, subliniind în acelaşi timp că doreşte în continuare să facă parte din NATO. "Acestea sunt garanţii de forţă care funcţionează deja şi vor rămâne la dispoziţia Ucrainei până când aceasta va adera la NATO", a declarat Zelenski. "Acordul cu Danemarca prevede o apărare cuprinzătoare, asistenţă politică şi cooperare diplomatică", a precizat el.

Acordul include, de asemenea, o asistenţă de 1,8 miliarde de euro pentru 2024.

Danemarca se angajează să ofere sprijin pentru dezvoltarea marinei ucrainene, precum şi capacităţi de deminare şi asistenţă militară de înaltă tehnologie.

Ţările au convenit, de asemenea, să organizeze consultări imediate în cazul unui viitor atac armat rusesc.

"Deşi am crescut semnificativ investiţiile în apărare şi securitate, nu este suficient. Danemarca şi Europa trebuie să se reînarmeze mai mult, iar acest lucru trebuie să se întâmple mai repede", a declarat vineri premierul danez Mette Frederiksen într-un comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.