Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Danemarca va avea un guvern care îi va reuni pe social-democraţi şi pe liberali

studyindenmark.dk
danemarca

Şefa executivului danez, Mette Frederiksen, a anunţat marţi că, la şase săptămâni de la alegerile legislative, țara sa va avea un guvern format dintr-o alianţă stânga-dreapta nemaivăzută de peste 40 de ani, transmite AFP, citat de Agerpres.

"Joi va fi prezentat un nou guvern, format din social-democraţi, liberali şi moderaţi", a declarat lidera social-democrată reporterilor după ce a informat-o pe regina Margrethe a II-a despre acest acord.

Obişnuiţi să conducă guverne minoritare, social-democraţii, de departe partidul cu cele mai multe mandate de parlamentar câştigate, 50 din totalul de 179, au dorit să guverneze depăşind diviziunile tradiţionale după alegerile legislative din 1 noiembrie. A fost nevoie să convingă Partidul Liberal, principala formaţiune de dreapta din Danemarca, în timp ce un partid de centru, Moderaţii, nou creat de fostul prim-ministru Lars Lokke Rasmussen, a susţinut un guvern de coaliţie.

Pentru acest nou guvern,"există o mulţime de compromisuri, dar mai presus de toate multe ambiţii", a declarat Mette Frederiksen, care urmează să prezinte platforma guvernamentală miercuri împreună cu liderii celorlalte două partide.

Noul guvern va fi susţinut de 89 de deputaţi, cu unul mai puţin decât majoritatea absolută. Contează însă pe sprijinul parlamentarilor aleşi din Groenlanda şi Insulele Feroe pentru a avea un sprijin suficient.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.