Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Danemarca vrea să stopeze râgâitul vacilor. De ce a fost demarat proiectul?

Digi24
vaca

Danemarca a fost de acord să ajute fermierii prin finanţarea unui aditiv adăugat în hrana animalelor, care ar trebui să reducă emisiile de metan provenite de la bovine cu până la 30%, ca parte a eforturilor de a atinge obiectivele ambițioase în materie de climă, a declarat luni guvernul danez, informează Reuters, potrivit Rador Radio România.

Danemarca, un important exportator de produse lactate, ar putea deveni prima țară din lume care stabilește prețul emisiilor agricole, inclusiv al emisiilor de metan provenite din râgâitul vacilor, o măsură care beneficiază de un sprijin politic larg.

Metanul, un gaz cu efect de seră mai puternic decât dioxidul de carbon, este un produs secundar natural al digestiei la vaci și la alte rumegătoare, care este eliberat în atmosferă.

Țara nordică s-a angajat ca până în 2030 să reducă emisiile cu 70% față de nivelurile din 1990. Mai mult de jumătate din terenurile Danemarcei sunt cultivate, iar agricultura este responsabilă pentru aproximativ o treime din emisiile de carbon ale țării, potrivit grupului danez privind clima Concito.

Măsurile ar putea să-i afecteze pe fermieri

Agricultura nu a fost încă supusă niciunei reglementări privind clima, dar industria și-a exprimat îngrijorarea că o taxă pe carbon i-ar forța să reducă producția și să închidă ferme. În schimb, fermierii și industria lactatelor au pledat pentru utilizarea unor aditivi care să oprească procesul de fermentare din interiorul stomacului vacilor, împiedicând astfel producerea de metan.

Guvernul a pus deoparte 518 milioane de coroane daneze (74 de milioane de dolari) pentru a finanța aditivul pentru hrana animalelor, care ar trebui să reducă emisiile de metan de la cele aproximativ 550.000 de vaci de lapte din țară cu 30% în 2030.

Nu e sigur că respectă standardele de bunăstare a animalelor

Astfel de aditivi au fost întâmpinați cu scepticism de politicienii danezi și de grupurile de protecție a animalelor, deoarece nu este încă clar dacă ar respecta standardele daneze de bunăstare a animalelor. Compania olandeză de nutriție Royal DSM, cu sediul în Olanda, a avut un aditiv pentru hrana animalelor aprobat de UE în 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.