Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Daniel Barbu lovește cu o nouă declarație controversată: îl compară pe Iohannis cu Ceaușescu

daniel barbu

Daniel Barbu,candidat ALDE pentru PE, a declarat miercuri că dacă președintele Klaus Iohannis va organiza referendum pe justiție pe 26 mai, atunci va intra în galeria iliberală, alături de mareșalul Antonescu, Nicolae Ceaușescu și Traian Băsescu, care au convocat referendumuri în ultimele decenii.

Citește și: Riscuri URIAȘE pentru Klaus Iohannis, în cazul unui referendum: președintele poate deschide Cutia Pandorei/ANALIZĂ

„O apreciez ca fiind oarecum un ecou al unei declarații similare pe care a făcut-o, dacă nu greșesc, pe 2 februarie Emmanuel Macron, care și el a vrut să facă un referendum pe 26 mai și i s-a explicat inclusiv de propriul Guvern că este absolut inoportun să parazitezi alegerile europene cu un referendum de tematică națională.Statul de drept nu este o temă europeană, statul de drept este o valoare europeană. Ce s-ar putea pune în discuție cu privire la statul de drept? Vedeți, există o campanie veche și cu accente propagandistice foarte ascuțite privitoare la tentativele de politizare a justiției. Nimic nu e mai politic decât să încurajezi întreaga societate să se pronunțe într-o chestiune privind justiția. Justiția trebuie făcută de profesioniști, potrivit legii (...). Sigur, face parte din atribuțiile lui. Acuma, cine a convocat referendumuri în România ultimelor decenii? Mareșalul Antonescu, Nicolae Ceaușescu și Traian Băsescu. Dacă Klaus Iohannis vrea să intre în această galerie iliberală, e binevenit”, a declarat la RFI Daniel Barbu, întrebat despre declarația lui Klaus Iohannis cu privire la organizarea unui referendum pe justiție în paralel cu alegerile europarlamentare.

Fostul președinte al Autorității Electorale Permanente a adăugat că referendumul ar putea fi organizat înainte sau după alegerile europarlamentare.

„Eu nu am nimic împotrivă să se organizeze referendumuri pe orice temă, dacă cineva consideră că un asemenea instrument are vreo utilitate. Știm cât de redusă e utilitatea legală a unui referendum de tip consultativ. Dar punând între paranteze asta și convenind cu dvs. că probabil că există în societate o anumită dorință de a organiza un referendum, el poate fi organizat o săptămână înainte, o săptămână după, în toamnă, în orice alt moment. Cred că totuși, așa cum de altfel indică și Comisia Europeană, pe 26 mai tema este Europa, reforma instituțiilor europene, rolul fiecăruia dintre statele membre într-o construcție europeană care trebuie relansată, trebuie să i se dea o nouă vigoare, un plus de democrație. Acestea sunt temele, sunt teme europene și cred că orice fel de deturnare de la această direcție europeană face jocul forțelor antieuropene de tip Putin, China și așa mai departe”, a conchis Barbu.

Reacția lui Daniel Barbu vine în contextul în care președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că este aproape hotărât să organizeze un referendum pe data de 26 mai, când vor avea loc alegerile europarlamentare, și alături de echipa de la Cotroceni lucrează foarte intens la acest lucru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.