Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Daniel Buda, europarlamentar PNL: Nimic nu poate fi prea mult când vorbim de salvarea vieților omenești!

paginaeuropeana.ro
Daniel Buda

Europarlamentarul PNL, Daniel Buda, susține că în momente ca acestea, momente grele pentru întreaga Europă care trece prin criza generată de coronavirusul de tip COVID – 19, cetățenii trebuie să simtă implicarea instituțiilor europene:

”În cadrul ședintei plenare a Parlamentului European de la Bruxelles, a avut loc o dezbatere prioritară, în prezența Comisarului European pentru Sănătate, doamna Stella Kyriakides, pe marginea situației actuale a epidemiei de Coronavirus și asigurarea unui răspuns european coordonat la efectele asupra sănătății, economiei și societății.

Mulți și-au pus întrebarea asupra valorii adăugate a acestei dezbateri. Cred că este important ca în acest spațiu al dezbaterilor, vocea cetățenilor, preocupările și temerile lor dar și soluțiile la problemele cu care se confruntă să își găsească răspuns aici. Cetățenii trebuie să simtă că Uniunea Europeană, prin instituțiile sale, se implică în tot ceea de înseamnă sănătatea, pacea și securitate în lume și UE.

Am intervenit în cadrul dezbaterii și am subliniat faptul că fiecare dintre noi trebuie să conștientizeze importanța bătăliei cu acest virus, care nu cunoaște granițe și să respecte deciziile autorităților naționale. Este important însă ca populația să nu intre în panică și să aibă încredere în capacitatea de reacție a decidenților.”, susține Daniel Buda.

_

Vă redau mai jos intervenția pe care am susținut-o:

„Lumea întreagă și Uniunea Europeană se află astăzi în fața unei provocări incomensurabile: bătălia cu Coronavirusul. Autoritățile medicale, care merită toate aprecierile noastre, sunt implicate la capacitate maximă pentru a-i trata pe cei bolnavi. Cercetarea medicală face eforturi uriașe în vederea identificării tratamentelor eficiente pentru combaterea acestuia.

Trebuie sa înțelegem însă faptul că răspunsul în combaterea acestuia nu este doar la îndemâna autorităților.

Fiecare dintre noi trebuie să conștientizeze importanța bătăliei cu acest virus, care nu cunoaște granițe și să respecte deciziile autorităților naționale. Este important însă ca populația să nu intre în panică și să aibă încredere în capacitatea de reacție a decidenților. Cu siguranță economiile multor state membre vor fi afectate.

Acest lucru nu trebuie să ne împiedice să fim solidari unii cu alții și să ne prioritizăm cheltuielile în domeniul medical, iar cercetarea medicală trebuie să fie intensificată cu resurse financiare puse la dispoziție de Comisia Europeană.

Suntem obligați,  în același timp,  să ne manifestăm  deplina solidaritate cu zonele cele mai afectate de acest virus.

Astăzi este Italia cea mai afectată, dar mâine poate fi Germania, Franța sau România.

Fie că vorbim de Mecanismul de Protecție Civilă, fie că vorbim de orice altă resursă financiară sau echipamente medicale puse la dispoziția zonelor afectate, trebuie să reținem că NIMIC NU POATE FI PREA MULT ATUNCI CÂND VORBIM DE SALVAREA VIEȚILOR OMENEȘTI.

Am convingerea că împreună vom depăși această perioadă nefastă pentru întreaga lume.”

_

În intervenția sa, Comisarul European pentru Sănătate, doamna Stella Kyriakides, a subliniat faptul că: “COVID-19 a ajuns să fie o urgență de sănătate publică gravă care evoluează rapid și ne afectează societatea. Avem cazuri confirmate în toate statele membre. Cifrele evoluează la câteva cazuri în anumite țări, la mii în altele. Zilele care ne așteaptă sunt critice. Salut decizia Parlamentului European de a lua măsuri eficace. Următoarele zile, luni vor fi critice în ce privește reacția noastră. Statele membre trebuie să se concentreze pe încetinirea răspândirii virusului pentru a câștiga timp și pentru ca sistemele noastre de sănătate să funcționeze și cercetările să ajungă la un vaccin. Deciziile luate de guverne nu sunt luate cu ușurință, deciziile trebuie urmate ad literam. Parlamentul European trebuie să fie vocea care le cere cetățenilor să își asume responsabilitatea pentru măsurile personale de protecție: spălatul mâinilor, evitarea contactului cu alte persoane. E un moment esențial pentru cooperare și solidaritate. Fără o soluție la nivel european nu vom putea face față la această urgență de sănătate. E nevoie de solidaritate în acțiune. Trebuie să partajăm expertiza, echipamentele, trebuie să partajăm protocoalele de testare. Nu putem continua ca și cum nu s-a întâmplat nimic. În circumstanțe de acest fel, toată lumea trebuie să își asume răspunderea. Le-am cerut toate statelor membre să acționeze și să își pregătească planurile lor și să ne împărtășească și nouă. Comisia va face tot posibilul pentru ca personalul medical să aibă tot ce are nevoie pentru a putea face față la această problemă. Am lansat acea sugestie pentru a crea o centrală comună de achiziții pentru a achiziționa echipamente respiratorii.”

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.