Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Daniel Funeriu îi dă dreptate lui Klaus Iohannis: 'Oamenii proști iau decizii proaste'

daniel funeriu

Daniel Funeriu a declarat, pentru B1 TV, că una dintre marile probleme ale învățământului românesc este aceea că social-democrații care s-au tot perindat la conducerea Ministerului Educației au avut grijă să-și aducă după ei „clica” și să-și urmeze „interesele ilegitime”. Funeriu a atras atenția și asupra risipei de bani din acest sistem. „Cred că președintele Iohannis are dreptate: oamenii proști iau decizii proaste”, a declarat Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, pentru B1 TV.

În opinia sa, nu ar trebui să fie o surpriză pentru nimeni starea în care se găsește învățământul din România, dat fiind numărul mare de miniștri care au ajuns la Educație.

Rareș Bogdan, mărturie ȘOC: Cine ar fi, de fapt, persoana care i-a acordat împrumutul de 800.000 de lei Rovanei Plumb

„Majoritatea celor care s-au perindat prin fruntea Ministerului erau rectori ai unor universități din România, care sigur că au legiferat în interesul propriu. Știți că există acea idee că fiecare ministru vine cu reforma lui. Acest lucru nu e adevărat, dar, din păcate, fiecare ministru PSD-ist vine cu clica lui și cu interesele lui ilegitime. Aceasta este esența problemei.

În 2011, am făcut o clasificare a universităților și o ierarhizare a programelor de studii, din care a reieșit clar că România are 12 universități care pot să facă performanță, dar ce să facă dacă... De exemplu, în Iași sunt 300.000 de locuitori și 5 universități. La Cluj la fel, la Timișoara ai 4. Asta numai la noi se întâmplă. Ar trebui să avem câte o universitate metropolitană în aceste centre, ar trebui o concentrare a resurselor, ceea ce Legea Educației din 2011 prevedea, să avem câteva universități de top, apoi să păstrăm universitățile din orașele mai mici până la nivel de licență, să le dăm o importanță locală.

E o disipare incredibilă a resurselor, o risipă de bani absolut incredibilă. Universitățile private, când eram în funcție, aveam 570.000 de studenți și scoteau pe bandă rulantă diplome fără valoare. Acum sunt cu vreo 50-60.000 de studenți - o pierderea anuală de 400 de milioane de euro, dar și universitățile de stat și-au dimensionat personalul didactic și de cercetare pentru un număr de studenți care azi nu mai există, că am făcut acel Bacalaureat corect, deci doar tineri merituoși ajung în universități. Numerele au scăzut și, sigur, universitățile încep să aibă probleme”, a declarat Daniel Funeriu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.