Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Daniel Funeriu spulberă coaliția de guvernare: 'Băieți, deșteptarea!'

adevarul.ro
funeriu daniel

Fostul ministru Daniel Funeriu consideră că în afară de bâlbe, vorbărie la televizor și războaie pentru funcții și resurse, actuala coaliție nu face mai nimic. „Mană cerească pentru opoziție”, consideră el.

Citește și: Episod incendiar în Parlamentul European: Traian Băsescu l-a ridiculizat pe șeful diplomației UE / VIDEO

„Băieți, deșteptarea!

Cred că cel mai gol de conținut cuvânt din politică este ”a reforma”. Eu sunt alergic la acest cuvânt, de aceea am folosit exclusiv ”a moderniza”.

Rețineți următoarele lucruri:

1) ”a reforma” nu este sinonim cu ”a face garagară”. Singurele reforme reale pe care le cunosc au fost cele ale lui Macovei în justiție, ale lui Șeitan la muncă și cea pe care împreună cu Miclea am făcut-o la educație. Am dat legi, nu doar interviuri.

2) ”Reforma” nu se anunță, se face. Promițând ”reforme” dar făcând fix pix distrugi încrederea oamenilor în orice schimbare pozitivă pentru viața lor, cu inevitabilul reflex al votanților de a se convinge că ”toți sunt la fel”.

3) ”Reforma” nu se face în platouri de televiziune din vorbe, ci în minister și parlament prin legi și organizarea impecabilă a punerii lor în practică. Vorbăria la televizor e impresie artistică. Trecerea unei legi e știință de carte, capacitate de negociere, persuasiune, nopți nedormite.

4) ”Reforma” trebuie definită clar: ce măsură iei din ce motive, cu ce rezultate așteptate și cu ce bani. Altminteri e mesianism și iluzii, speranțe deșarte.

5) ”Reforma” se face împreună cu colegii de guvernare, nu împotriva lor. Credeți că a fost ușor să negociez cu UNPR, UDMR și chiar cu partidul care m-a propus la minister? Guess what? Nu, nu a fost. A fost chiar mai greu decât să îngenunchez opoziția. A te victimiza, spunând ”eu vreau să fac ceva fantastic dar nu mă lasă partenerii de guvernare” e nu doar contraproductiv, ci denotă și un caracter infect (în fapt o ieșire din legalitate, pentru că, potrivit art. 109, alin 1 al Constituției ”(1) (...) Fiecare membru al Guvernului răspunde politic solidar cu ceilalți membri pentru activitatea Guvernului și pentru actele acestuia.”). E adevărat, istoria ne arată că acest soi de ”opoziție internă” (josnică dacă e să judec după propriul compas moral) poate să fie profitabil politic: Băsescu a făcut asta în guvernul CDR, Macron în guvernul Valls.

6) „Reformă” nu înseamnă doar o bucată de hârtie pe care așterni o lege. Înseamnă să pui în practică ceea ce ai legiferat. De aceea trebuie să ai o armată de oameni capabili, loiali, rezistenți la efort și atacuri. De aceea ”reforma” se face în primele zile de mandat. Am aprobat în guvern Legea educației la două luni și jumătate după ce am preluat mandatul. Nici așa nu am reușit să duc la capăt toată punerea în practică, mi-ar mai fi trebuit un an, adică un total de trei ani de mandat.

7) ”Reforma” în România nu se poate face decât de sus în jos. Să vrei să faci, în România, o reformă de jos în sus denotă o stupidă necunoaștere a parametrilor culturali ai propriei națiuni. ”Reformă” consensuală nu poate exista în România de azi.

8 ) ”Reforma” sustenabilă în România va fi posibilă doar când PSD se reformează sau dispare. PSD are armate de oameni în liniile din spatele puterii și astfel poate bloca orice inițiativă de ”reformă” la firul ierbii: în școli, în spitale, în primării. PSD de azi e o variantă mult mai bună față de PSDul istoric.

9) Rezultatele unei ”reforme” reale se vor vedea doar peste 20 ani. Ia 10 ani până ce lumea se obișnuiește cu noile idei (atât a luat ca lumea să înțeleagă de ce nu e bine să plagiezi...) și încă pe atât până ce ai oameni pregătiți să aplice la firul ierbii conceptele unei legi bune: procurori și judecători în justiție, medici și asistente în sănătate și profesori în educație. Credeți că un profesor slab, de 45 de ani, format la o fabrică de diplome și care a avansat în carieră ca gâsca prin apă, va deveni brusc foarte bun pentru că un ministru deștept a dat o lege modernă? Dacă da, vă invit să nu mai fumați marijuana.

10) Da, ceea ce am scris aici e țintit direct în inima modului de a opera al actualului guvern și al unui număr semnificativ al noilor primari de la care se așteaptă foarte mult. Încă doar vorbe, bâlbe, nimic concret, doar războaie minore pentru influență și așezat pionii cât mai aproape de resurse, lipsă de rigoare, de capacitate administrativă, de solidaritate și mobilizare a aparatelor administrative din subordine. Pe scurt mană cerească pentru opoziție și o prea rapidă pierdere a iluziilor încurajate în campanie. Nota de plată va fi tot a voastră”, a scris Daniel Funeriu pe pagina sa de Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.