Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Daniel Morar: 'E greșit că deciziile ÎCCJ şi CCR nu mai sunt protejate de o sancţiune disciplinară'

Radu Pop
Daniel Morar

Fost judecător CCR și fost procuror șef DNA, Daniel Morar critică lipsa sancțiunilor pentru nerespectarea unor decizii ale Curții Constituționale și ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, potrivit Mediafax.

„Faptul că deciziile ÎCCJ şi CCR nu mai sunt protejate de o sancţiune disciplinară este un lucru greşit. În alte state UE, obligativitatea deciziilor curţilor constituţionale este protejată prin norme de drept penal. În unele state, încălcarea deciziilor CCR este infracţiune. Prin decizia pe legile Justiţiei, CCR a abdicat de la jurisprudenţa anterioară. Deciziile CCR sunt obligatorii dar orice normă este perfectă dacă are şi sancţiune. Dacă eram în CCR, nu cred că era aceeaşi decizie a CCR pe legile Justiţiei, nu ştiu”, a declarat Daniel Morar la Aleph News.

Acum avocat, Daniel Morar a comentat şi „exodul” magistraţilor din sistemul judiciar: „Magistratura este o muncă frumoasă. A fi procuror sau judecător este o şansă. A fi magistrat  nu este doar o carieră, este o vocaţie. Poţi fi fericit şi mulţumit în această meserie. Nu trebuie să apară magistraţii în presă doar chinuiţi de povara muncii pe care o fac. Este o muncă grea, dar n-ai cum să faci această muncă dacă nu eşti pasionat”.

Morar a fost întrebat  şi despre iniţiativa USR privind constituirea unei comisii de anchetă care să verifice implicarea SRI în Justiţie: „Serviciile de informaţii trebuie să fie controlate, nu să controleze societatea. Da, e decizia USR, au atâtea ocazii şi motive s-o facă”.

Despre comentariile apărute privind o potenţială candidatură sau implicare politică a sa, fostul judecător CCR a răspuns: 'În iunie 2022 s-a încheiat cariera mea publică. (...) Răspunsul este vizibil nu, nu candidez. Cariera mea publică s-a încheiat în iunie, sunt în sfera privată”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.