Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Danileţ, foc şi pară pe Inspecţia Judiciară după ce a fost luat la întrebări pentru filmuleţele de pe TikTok

danilet drujba

Judecătorul Cristi Danileţ, sancţionat deja disciplinar prin decizie definitivă a ÎCCJ, lansează un atac furibund la adresa Inspecţiei Judiciare, instituţia care cercetează eventualele abateri disciplinare ale magistraţilor. Danileţ are mai multe dosare de cercetare disciplinară în curs, după cum chiar el recunoaşte, două dintre ele referindu-se la filmuleţele jenante pe care acesta le publică pe TikTok şi la un articol publicat într-un volum colectiv de propagandă politică. Judecătorul de la Tribunalul Cluj acuză Inspecţia Judiciară că îi la ţintă doar pe anumiţi magistraţi, deşi tot el recunoaşte, într-o declaraţie de presă, că în prezent este cercetat ca urmare a unor sesizări făcute chiar de preşedintele CSM, Bogdan Mateescu. Deşi pagina sa de Facebook este plină de imagini de la diverse evenimente la care judecătorul participă, în diferite oraşe, ca reprezentant al organizaţiilor din care face parte, Danileţ susţine că nu are timp de dosarele de la Tribunalul Cluj pentru că trebuie să dea explicaţii la Inspecţia Judiciară.

"Inspecţia Judiciară pare că s-a transformat într-un teren de reglat conturile cu magistraţii incomozi: suntem unii care avem zeci de sesizări din oficiu ale Inspecţiei Judiciare, pe an, pentru faptul că am condus protestele din anii trecuţi, că am spus că şeful Inspecţiei a fost numit politic, că repartizarea aleatorie a dosarelor către inspectori e fraudată, că se scurd informaţii de la Inspecţie către o anumită parte a presei, că e anomal ca în Inspecţie să fie recrutat soţul unei judecătoare din CSM, că nu e legal ca Ordinul de efectuat inspecţii să fie publicat pe site şi nu în Monitorul Oficial, că e uluitor să fii cercetat pentru că în calitate de judecător ai sesizat Curtea de la Luxembourg sau aplici dreptul UE.

În cele mai multe cazuri, fără să se plângă nimeni cu privire la magistratul în cauză şi fără să existe o procedură de autosesizare, Inspecţia îşi alege magistraţii pe care îi cerceteze şi îl bagă într-un mecanism birocratic uriaş. Nici nu contează că 75% din munca Inspecţiei este infirmată apoi la CSM sau la Înalta Curte.

Inspecţia a devenit un fel de organ de etică, deşi trebuie să se ocupe doar de disciplinar, ajungând să ne spună ce avem voie să spunem pe internet sau ce nu avem voie să spunem în interviuri. Apoi a devenit instanţă de control judiciar, cercetând numai anumiţi magistraţi pentru soluţiile date, în timp ce abuzurile clare ale altora nici măcar nu le cercetează pe motiv că nu este treaba sa. În fine, mai nou, este organ editorial: ia la control cărţile scrise de magistraţi şi le deschide acţiune disciplinară pentru opiniile ştiinţifice. Ultima hârtie de la Inspecţie în acest sens am primit-o chiar azi: mi se reproşează că am depăşit obligaţia de rezervă pentru faptul că am criticat SIIJ şi CCR într-un articol ştiinţific şi că afectez astfel dreptul cetăţeanului la o justiţie independentă, echilibrată şi verticală!!!

Cei care sunt lăudaţi de televiziunile controlate politic sau cu patroni condamnaţi, cei care au lăudat SIIJ şi cei care au criticat ambasadori sau UE sunt lăsaţi în pace. Ceilalţi dăm cu subsemnatul în mod regulat. Nu mai am timp de dosarele de la Tribunal, că trebuie ca la fiecare 10 zile să dau explicaţii Inspecţiei: de ce vorbeşte cutare de mine la TV, de ce am scris într-o carte ceva critic la adresa SIIJ, de ce am spus că un membru CSM apare la mocirla.tv unde doar critică magistraţi. Ba am ajuns să fiu întrebat de ce există un filmuleţ cu mine în care curăţ piscina sau tai un gard de acasă!!

Este incredibil unde a putut ajunge un organism de la care aveam atât de multe aşteptări. Toţi suntem cercetaţi în temeiul art. 99 lit a) din Legea nr. 303/2004 pentru simplul fapt că un site antijustiţie sau o televiziune patronată de un condamnat penal terfelesc un anume magistrat. Deci, când astfel de "întreprinderi" scriu negativ despre tine, înseamnă - în concepţia Inspecţiei Judiciare - că tu afectezi imaginea justiţiei şi trebuie să fii anchetat. Este halucinant!", scrie Danileţ pe Facebook.

Amintim că  judecătorul Cristi Danileţ a pierdut săptămâna trecută, la Curtea de Apel Cluj, un proces în care contesta regulamentul de organizare şi funcţionare al Inspecţiei Judiciare, invocând hotărârea recentă a CJUE. Disputa se va tranşa la Înalta Curte, care a respins deja, într-o altă cauză, susţineri asemănătoare celor ale judecătorului Danileţ. Detalii AICI!

Cert e că, deocamdată, Inspecţia Judiciară nu i-a dat "inimioară" judecătorului Cristi Danileţ pe TikTok.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.