Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dănuț Lupu la un pas de `golul` libertății - Judecătoria admite cererea sa de eliberare condiționată, dar decizia nu este definitivă

playsport.ro
Danut Lupu

Judecătoria Sectorului 5 a admis, joi, cererea de eliberare condiționată în cazul fostului internațional Dănuț Lupu, încarcerat după condamnarea definitivă la șapte luni și zece zile.

Decizia de joi nu este definitivă și poate fi contestată de procuror, după ce acesta s-a opus la termenul de joi eliberării fostului fotbalist.

„În baza art. 587 Cod procedură penală şi art. 95 din Legea nr. 254/2013, admite propunerea de liberare condiţionată formulată cu privire la persoana condamnată LUPU DĂNUŢ.

În baza art. 100 Cod penal, dispune liberarea condiţionată a persoanei condamnate de sub puterea m.e.p.î. nr. 134/2023 emis în baza st. pen. nr. 79/2023 a Judecătoriei Cornetu, prin care a fost condamnat la pedeapsa de 7 luni şi 10 zile închisoare, dacă nu este arestat în altă cauză.

Intervalul cuprins între data liberării condiţionate şi 17.05.2024 constituie termen de supraveghere.

Atrage atenţia petentului condamnat asupra prev. art. 104 Cod penal, respectiv posibilitatea revocării liberării condiţionate, în cazul în care va mai comite noi infracţiuni. Î

n baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Ia act că a fost asistat juridic de apărător ales.

Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată prin punerea soluției la dispoziția păr?ilor şi procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 07.03.2024”, se arată în minuta deciziei de joi.

La un pas de libertate

Judecătoria Sectorului 5 a luat, joi, în discuție cererea fostului internațional Dănuț Lupu, de eliberare condiționată, după ce acesta a fost încarcerat la penitenciarul de maximă siguranță Rahova urmare unei condamnări definitive.

Concret, la termenul de joi al procesului atât apărarea fostului fotbalist cât și acuzarea au expus argumente pro și contra privind eliberarea înainte de termen a lui Lupu.

Astfel, apărarea acestuia a arătat că clientul său a avut un comportament exemplar pe durata executării pedepsei, că forma de executare a fost în regim deschis, ceea ce denotă o gravitatea redusă a faptelor celui condamnat, că Dănuț Lupu s-a remarcat prin muncă și o atitudine pozitivă față de toți cei pe care i-a întâlnit în mediul penitenciar și că acesta este participant la Campionatul Mondial de Fotbal din 1990.

Apărarea a explicat instanței de judecată că prin prezența sa la respectivul campionat acesta a servit țara, a efectuat un serviciu public, și că instanța ar trebui să îi ofere șansa de a arăta că se poate îndrepta.

Fără milă pentru Dănuț Lupu

Din tabăra acuzării procurorul de ședință a cerut ferm respingerea eliberării condiționate a fostului fotbalist pe motiv că  acesta a ajuns să fie încarcerat tocmai pentru că nu a respectat dispoziții ale instanței.

Astfel, magistratul a arătat că Dănuț Lupu ar trebui să efectueze întreaga pedeapsă ce a fost stabilită în sarcina sa.

Dănuț Lupu se află în pușcărie din 2 octombrie 2023, după ce a fost condamnat la 7 luni și 10 zile de închisoare cu executare pentru că a condus în mai multe rânduri cu permisul anulat.

Patru luni de încarcerare

El a ispășit patru luni din pedeapsă și a primit „undă verde” de la comisia de eliberare condiționată a Penitenciarului Rahova, astfel că are toate șansele să revină acasă peste o lună, spune avocatul său.

Fostul fotbalist a fost încadrat la regim deschis, care le permite celor aflați în spatele gratiilor să aibă parte de condiții mai „prietenoase”: nu sunt păziți de gardieni, ci au doar un supraveghetor, primesc dreptul la muncă și au acces la camera intimă.

Dănuț Lupu (56 de ani), care se află în spatele gratiilor din octombrie 2023, are de ispășit șapte luni și 10 zile de detenție, după ce a fost prins la volan fără permis.

Fostul internaţional român este încarcerat la Penitenciarul Rahova, acolo unde tocmai a primit un regim deschis al pedepsei.

„I-a dat 7 luni, face 3 luni și jumătate în regim deschis. Pac, hârtie, eu îi dau. Domnule, vreau să angajez de la voi de la penitenciar un deținut care a fost fotbalist, mijlocaș bun, dădea pase bune (n.r. – râde). Înțelegi? Care a fost la o echipă care a câștigat campionatul. Altfel nu ți-l dă. Și mie mi-l trimit într-o mașină, îl ia pe Lupu dimineață la ora 07:00, îl duce la mine acolo, la Berceni”, declara Gigi Becali.

Luat „în balon„ de pe aeroport

Fostul fotbalist Dănuţ Lupu, condamnat definitiv la 7 luni şi 10 zile de închisoare cu executare după ce a fost prins de două ori conducând fără permis, a revenit în România.

El fusese dat în urmărire naţională de Poliţia Română.

"Împotriva celui în cauză, Judecătoria Cornetu a emis mandatul de executare a pedepsei închisorii nr.134 din 02.10.2023, fiind condamnat la o pedeapsă de 7 luni şi 10 zile închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere", preciza Poliţia.

Decizia dată de Curtea de Apel Bucureşti are legătură cu faptul că Dănuţ Lupu era recidivist, iar judecătorii au fost nevoiţi să-i aplice o pedeapsă cu executare.

Prima abatere - Dănuţ Lupu invocă un prieten cu problemele medicale

În dimineaţa zile de 23 octombrie 2017, Dănuţ Lupu se deplasa de la Slănic Moldova spre casă la volanul unui autoturism BMW X5, fiind însoţit de un prieten.

Când trece prin judeţul Vrancea, fostul fotbalist produce un accident auto pe DN2 E85, soldat cu pagube materiale.

Un echipaj de la Poliţia Rutieră soseşte la locul accidentului, îl legitimează pe şofer şi constată că avea permisul de conducere anulat încă din anul 2001.

Este trimis în judecată, iar în timpul procesului susţine că maşina aparţinea prietenului său, iar el a preluat conducerea autovehiculului, deoarece amicului i se făcuse rău.

Judecătorii dau dovadă de clemenţă şi îi aplică o pedeapsă blândă, având în vedere că îşi recunoscuse vinovăţia, iar infracţiunea era una minoră. Astfel, Judecătoria Focşani îl condamnă la 8 luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei, scăzută de Curtea de Apel Galaţi la 6 luni, tot cu amânare.

„Creditul„ primit de la instanță

În motivarea condamnării, un magistrat de la Judecătoria Focşani şi-a exprimat convingerea că "incidentul ce face obiectul cauzei va fi un eveniment care nu se va mai repeta în viaţa inculpatului (Dănuţ Lupu).

Fiind o persoană la vârsta maturităţii, studii superioare, are capacitatea de conştientizare a faptei sale şi a urmărilor acesteia, astfel că va adopta pe viitor o atitudine de respectare întocmai a normelor juridice de convieţuire socială".

În decizia rămasă definitivă pe 23 iulie 2020, Curtea de Apel Galaţi stabilise un termen de supraveghere de doi ani, timp în care Dănuţ Lupu nu avea voie să mai săvârşească o faptă penală, în caz contrar pedeapsa cu suspendare transformându-se în una cu executare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.