Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dănuț Pop preşedintele PER: Modificarea periodică a DOOM-ului ar trebui să constituie un punct important din agenda tuturor politicienilor

Dănuț Pop preşedintele Partidului Ecologist Român (PER) susține că modificarea periodică a DOOMului ar trebui să constituie un punct important din agenda tuturor politicienilor.

De numeroase ori am avut poziţionări critice la adresa europarlamentarilor sau demnitarilor români din ţară care se chinuiau să vorbească alte limbi, în loc să susţină discurisuri în limba română. Chestiunea aceasta s-ar părea multora o exagerare şi cred că este total gresită această atitudine a politicienilor!

Este la modă orice vine din afară, mai ales cuvintele, neologismele, influenţele din alte limbi, care vin la pachet odată cu evoluţia, modernitatea, globalizarea.

Nu chestiunea " eclere "sau "eleruri" ma ingrijorează, ci englezismele adăugate clar în dictionarul Limbii Române.

Trebuie să mentionez punctul de vedere al sociologului Alfred Bulai cu care rezonez şi a cărui idee o preiau şi anume, trebuie să existe o Lege a Limbii Române! "Când ai sentimentul unei culturi mari, nu te omori să preiei" este afirmaţia care mi-a rămas în minte şi da, poporului român nu i s-a întipărit în suflet şi minte patriotismul, mai ales generaţiilor după anii 2000, nu au instinctul de a apăra tot ce este "naţional". Mă gândesc că inclusiv aceste modificari ale DOOM ar trebui puse sub lupa analizei. De ce schingiuim limba română? Limbile străine sunt utile dar nu cu preţul abandonării limbii naţionale. A se vedea ce buget alocă UE pentru traducători, tocmai pentru că fiecare europarlamentar vrea să vorbeasca în limba sa, fiecare stat îşi preţuieşte acest element distinctiv ce ne diversifica!

Limba română trebuie protejată, motiv pentru care PER cere coaliţiei parlamentare să adopte Legea Limbii Române care să asigure continuitatea vorbirii si păstrarii tuturor dialectelor, regionalismelor, arhaismelor si a limbii romane literare! Aş vedea necesitatea intensificării studierii acestora în cadrul orelor de limba română din şcoli!", se precizeaz[ ]n comunicatul PER.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.