Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Darius Vâlcov pe cale să se aleagă cu un nou dosar penal

darius valcov catuse

Magistraţii Tribunalului Olt se vor pronunţa luni, 21 septembrie, în cauza în care DNA solicită redeschiderea urmăririi penale faţă de fostul ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov, fostul primar al municipiului Slatina, Minel Prina, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Olt, Paul Stănescu şi Marius Oprescu, precum şi alte cinci persoane, oameni de afaceri, acuzaţi de fapte de corupţie. 

Potrivit avocatei Lucia Furtună, care îl apără pe Darius Vâlcov şi avocatului Ion Vedere, apărător al Andrei Bărbulescu (soţia deputatului Daniel Bărbulescu), la termenul de joi al cauzei menţionate completul de judecată a rămas în pronunţare până luni, 21 septembrie. 

Avocatul Ion Vedere a susţinut că magistraţii nu au motive să se pronunţe în favoarea solicitării DNA şi să redeschidă urmărirea penală. Vedere a explicat faptul că procurorii cer redeschiderea urmării penale într-o cauză soluţionată anterior cu neînceperea urmăririi penale, cauză ce a avut în vedere o sesizare făcută de fostul deputat Nicolae Stan. Acesta a depus în 2012 o sesizare la Parchet împotriva mai multor politicieni şi oameni de afaceri din judeţul Olt, în sesizare fiind 16 puncte de acuzare, printre care şi unele referitoare la contracte de concesiune încheiate de Primăria Slatina cu diferite firme. 

"La ora când s-a pronunţat acea ordonanţă (n.r. de neîncepere a urmării penale faţă de Vâlcov şi ceilalţi învinuiţi) s-a avut în vedere sesizarea făcută de deputatul Nicolae Stan, care a individualizat un număr de 16 puncte de acuzare. Procurorul le-a analizat la momentul respectiv şi a dat neînceperea urmăriri penale pentru cei mai mulţi dintre suspecţi, pe considerentul că nu există faptele pentru care au fost cercetaţi. Acum se infirmă soluţia, iertaţi-mă, e de-a dreptul ridicol, printr-o singură frază: 'nu s-au analizat de către procurorul care a dat soluţia decât condiţiile în care au fost încheiate contractele de concesiune, dar nu şi urmările'. (...) Majoritatea contractelor care s-au încheiat atunci sunt în curs de desfăşurare şi în prezent şi n-avea cum să se pronunţe procurorul şi cu privire la contractele care sunt în curs", a spus avocatul Vedere. 

El a menţionat că apărătorii au invocat joi excepţia autorităţii lucrului judecat şi excepţia inadmisibilităţii acţiunii deoarece în legătură cu această cauză a mai fost un dosar, soluţionat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). "În legătură cu această cauză a mai fost un dosar care a fost soluţionat de către Înalta Curte, în legătură cu aceeaşi chestiune şi s-a respins plângerea ca inadmisibilă ceea ce înseamnă că a rămas definitivă concluzia (...) Părerea mea este că sunt argumente suficiente pentru respingerea cererii", a conchis Vedere. 

Apărătorul lui Darius Vâlcov, avocata Lucia Furtună, a adăugat că apărătorii au susţinut şi excepţia lipsei de calitate procesuală precum şi motive de nelegalitate şi netemeinicie ale ordonanţei faţă de care se cere confirmarea. 

În luna iulie, DNA a solicitat redeschiderea urmăririi penale faţă de fostul ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov şi alte opt persoane acuzate de fapte de corupţie şi de atunci cauza a avut şapte termene, însă până joi magistraţii au amânat luarea unei decizii, motivele fiind pe rând chestiuni de procedură, solicitări de amânare ale avocaţilor, apoi solicitări ale procurorilor care au cerut ataşarea unui dosar de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

În cauza având ca obiect confirmarea redeschiderii urmăririi penale, aflată pe rolul Tribunalului Olt, au calitatea de învinuiţi fostul ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov; fostul primar al municipiului Slatina, Minel Prina; preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Olt, Paul Stănescu; vicepreşedintele CJ Olt, Marius Oprescu; soţia deputatului Daniel Bărbulescu, Andra Bărbulescu; oamenii de afaceri Ovidiu Ramba, Laurenţiu Şerban, Cristian Tomescu, Bogdan Langa, ultimii patru fiind patroni sau acţionari principali ai unor firme care au derulat contracte cu Primăria Slatina. 

În urmă cu trei ani, fostul deputat de Olt, Nicolae Stan, fost primar al comunei Coloneşti, a reclamat la DNA fapte de corupţie în legătură cu contracte de concesiune a unor servicii, achiziţii, contracte de execuţie lucrări, sponsorizări încheiate de primăria Slatina, în perioada în care Darius Vâlcov a fost primar, cu firme ale oamenilor afaceri Cristian Tomescu, Bogdan Langa, Laurenţiu Şerban şi Ovidiu Ramba etc. DNA Craiova a emis ordonanţă de netrimitere în judecată la sesizările şi reclamaţiile lui Nicolae Stan. Acesta a atacat ordonanţa procurorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţă care în 2014 a respins plângerea formulată de Nicolae Stan şi l-a obligat pe acesta la plata a 50 de lei cheltuieli de judecată. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.