Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dată ca exemplu negativ de București, Ungaria atrage atenția NASA: Roverul maghiar Puli, specializat în căutarea apei, va fi trimis pe Lună

Un rover miniatural, care cântăreşte mai puţin decât o pungă de zahăr şi este conceput pentru explorarea suprafeţei selenare, a atras atenţia NASA şi ar putea să fie trimis pe Lună în căutarea apei, conform inventatorilor săi ungari, transmite marţi Reuters.

Denumit după o celebră rasă de câini din Ungaria, roverul Puli este o platformă cu costuri reduse, fiind conceput pentru a transporta diferite încărcături. Pe acest rover poate fi instalat detectorul de apă îngheţată ce a câştigat în 2020 premiul "Honey, I Shrunk the NASA Payload" (Dragă, am micşorat încărcătura NASA - referire la titlul unei celebre comedii despre un inventator trăsnit "Honey, I Shrunk the kids"), în cadrul unei competiţii pentru stimularea inventicii organizată de Agenţia spaţială americană, scrie agerpres.ro.

Citește și: CTP: ‘Nu-mi pare rău că Simona a pierdut în fața unei Serena Williams întinerită cu câțiva ani’

Cântărind mai puţin de 400 de grame, obiectivul acestui instrument este de a căuta depozitele selenare de apă îngheţată prin identificarea şi cartografierea conţinutului subteran de hidrogen din solul selenar.

"Acest instrument compară diferitele niveluri de energie din spectrul radiaţiei de fundal pentru a găsi apă", susţine Matyas Hazadi, şeful echipei de ingineri de la Puli Space Technologies Ltd, din Budapesta, compania care a dezvoltat acest rover şi instrumentul de căutare a apei.

Citește și: Florin Roman profețește sfârșitul lui Renate Weber: ‘Va rămâne doar sporul pentru praful de pe tobă’

Observatorul Stratosferic al NASA, SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy - un Boeing 747SP modificat pentru transportarea unui telescop ce realizează observaţii din stratosferă), a confirmat anul trecut existenţa apei pe Lună - şi implicit a unei potenţiale surse de combustibil pentru rachete, dar şi de rehidratare şi producere a oxigenului.

Roverul are patru roţi care se pot învârti independent una de cealaltă şi poate escalada pante de până la 45 de grade. Prototipul acestui mini-rover a fost testat pe teren similar celui selenar în Hawaii şi Maroc.

Citește și: Ludovic Orban a răbufnit: ‘Este inadmisibil. Demisia domnului Sârbu a fost înregistrată în 28 iunie 2020, și abia acum a fost adusă în Birourile Permanente reunite’

Susţinută de NASA prin fonduri pentru dezvoltare şi inovaţie, compania ungară se aşteaptă ca roverul pe care l-a conceput să ajungă pe Lună la orizontul anului viitor, conform Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.