Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Date explozive din cea mai completă evaluare despre Covid: speranța de viață a fost redusă cu 1,6 ani, la nivel global

premiumtimesng.com
covid-19

În primii doi ani ai pandemiei, Covid-19 a făcut ca speranța medie de viață a oamenilor din întreaga lume să scadă cu 1,6 ani. Acest lucru a fost relevat de un studiu publicat de revista ''The Lancet'', care evidențiază ''o inversare bruscă a tendinței'' față de creșterile înregistrate în anii precedenți, relatează Rai News, potrivit Rador Radio România.

Pandemia ''a avut un impact mai profund decât orice alt eveniment observat într-o jumătate de secol, inclusiv războaie și dezastre naturale'', susţine co-autorul Austin E. Schumacher de la Institutul pentru Valori și Evaluare a Sănătății (IHME) de la Universitatea din Washington, Statele Unite.

În perioada 2020-2021, speranța de viață a scăzut în 84% din cele 204 de țări și teritorii analizate, ''demonstrând impactul potențial devastator'' al noilor viruși, a subliniat Schumacher. Cercetătorii au estimat că în această perioadă, rata mortalității la persoanele cu vârste peste 15 ani a crescut cu 22% la bărbați și cu 17% la femei. În special, ''în rândul bătrânilor, mortalitatea a crescut într-un mod nemaivăzut în ultimii 70 de ani''. Cu toate acestea, ''deși pandemia a fost devastatoare, ucigând în perioada 2020 - 2021 în jur de 16 milioane de oameni în întreaga lume, nu a șters complet progresele înregistrate'', subliniază oamenii de știință, considerând că ''între anii 1950 şi 2021, speranța de viață la naștere a crescut cu aproape 23 de ani''.

Date despre studiu

Analiza este o actualizare din 2021 a programului de cercetare Global Burden of Disease Study (GBD), iar imaginea pe care o prezintă este considerată ''cea mai completă evaluare'' a impactului pe care ''tsunamiul Covid'' l-a avut până acum asupra sănătății umane. În estimarea deceselor în exces asociate cu pandemia, autorii au luat în considerare atât decesele cauzate de Sars-CoV-2, cât și cele legate de efectele indirecte ale urgenței, cum ar fi lipsa îngrijirii medicale din cauza paraliziei serviciilor de sănătate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.