Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Datele oficiale confirmă Guvernul: cât au crescut pensiile pe final de an

rfi.ro
demografie deficit pensii

În trimestrul III numărul mediu de pensionari a fost de 5,201 milioane persoane, în scădere cu 6.000 persoane faţă de trimestrul precedent; numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4683 mii persoane, informează INS.

Citește și: Ion Iliescu, atac EXPLOZIV la adresa lui Liviu Dragnea, în Le Figaro: este cea mai gravă CRIZĂ a partidului/ UPDATE: Iliescu: E un fake news

Pensia medie lunară, determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari - de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.- plătite de diferite case de pensii, a fost de 1.222 lei, în creṣtere cu 8,9% faṭă de trimestrul precedent;

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.180 lei, iar raportul dintre pensia medie nominala netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 53,3% (comparativ cu 48,2% în trimestrul precedent);

Indicele pensiei medii reale faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum a fost de 108,7%.

Comparativ cu trimestrul III al anului precedent numărul mediu de pensionari a scăzut cu 23.000 de persoane, iar cel al categoriei aparținând asigurărilor sociale de stat a crescut cu 5.000.

Pensia medie lunară și pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut, comparativ cu același trimestru al anului precedent, cu 10,5% și respectiv 10,3%.

Pensia medie lunară ṣi pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut faṭă de trimestrul precedent cu 100 lei respectiv cu 107 lei.

Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari.

Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 90,1% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (76,8%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii - anticipată şi anticipată parţial - au reprezentat 2,1%.

Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10; acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariaţi în Municipiul Bucureşti, la 16 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman, 15 la 10 în Giurgiu ṣi Vaslui ṣi 14 la 10 în Botoṣani ṣi Călăraṣi.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 557 de lei (946 lei în judeţul Botoṣani, 952 lei Giurgiu, 974 lei Vrancea faţă de 1503 lei în Municipiul Bucureşti, 1496 lei Hunedoara ṣi 1407 lei în judeṭul Braṣov).

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent - indemnizaţie socială), în trimestrul III 2018, a fost de 1,066 milioane persoane, din care 867.800 persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 18,5% din totalul pensionarilor din această categorie; 195.700 persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 59,2% din totalul acestora; 2.600 persoane din sistemul militar, reprezentând 1,5% din totalul acestei categorii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.