Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România mai are de așteptat: Pe cine vrea Joe Biden să trimită ambasador în Ungaria

Agerpres - Reuters
Joe Biden

După Donald Trump, și Joe Biden are același obicei: lasă România fără ambasador. În schimb, Biden şi-a anunţat intenţia de a numi un ambasador în Ungaria, în persoana lui David Pressman, un avocat specializat pe domeniul drepturilor omului şi care a ocupat de asemenea posturi în diplomaţia americană.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe citat luni de agenţia MTI, David Pressman a fost ambasador al SUA la ONU pentru Afaceri Politice Speciale, post în care ''a condus din partea SUA negocierile asupra unei multitudini de ameninţări pentru pacea şi securitatea internaţională, cu accent special pe chestiuni privind Europa, Rusia, Asia de Est şi Pacific şi Africa''.

David Pressman a mai fost Secretar Asistent la Departamentul pentru Securitate Internă, Director pentru problematica legată de Crime de Război şi Atrocităţi în cadrul Consiliului de Securitate Naţională al SUA şi consilier al fostului secretar de stat Madeleine Albright.

El este în prezent partener în firma de avocatură ''Jenner and Block'', unde reprezintă clienţi în procese legate de drepturile omului şi securitatea naţională, scrie agerpres.ro.

Ultimul ambasador al SUA în Ungaria, David Cornstein, numit de fostul preşedinte Donald Trump, şi-a încheiat mandatul în octombrie 2020, cu puţin timp înaintea alegerilor prezidenţiale americane.

Premierul ungar, Viktor Orban, îşi manifestase atunci deschis sprijinul pentru republicanul Donald Trump, care însă avea să piardă alegerile în faţa democratului Joe Biden.

Cu patru ani mai devreme, în 2016, Orban fusese singurul şef de guvern din UE care şi-a declarat explicit sprijinul pentru Donald Trump în confruntarea de atunci cu Hillary Clinton.

În timpul mandatului preşedintelui Trump ''relaţiile ungaro-americane şi-au recăpătat strălucirea de altădată'', spunea Orban cu câteva zile înaintea alegerilor desfăşurate în SUA în 2020. Dar odată ce Biden a ajuns la Casa Albă aceste relaţii s-au răcit, iar noul preşedinte american nu l-a invitat pe premierul ungar la ''Summitul pentru Democraţie'' organizat la iniţiativa Washingtonului în decembrie 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.