Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce a atacat Statul Islamic Rusia?

INTERFAX
atac armat terorist moscova rusia

Statul Islamic (ISIS) atacă acolo unde poate. Și unde e lăsat. Și dacă e vorba de o mare capitală a lumii precum Moscova, e mult mai bine, pentru că garantează că difuzorul e mult mai mare. Dar, în plus, dacă propaganda islamistă găsește "motive" pentru a-şi justifica atacul, eficiența este mult mai mare, iar în cazul atacului asupra sălii de concerte din Moscova trebuie să-l căutăm în două locuri din lume foarte îndepărtate de Rusia și care au devenit două "curți" vitale pentru interesele Kremlinului, scrie La Razon, conform Rador Radio România.

Prima este Siria de mai bine de un deceniu, unde intervenția trupelor lui Vladimir Putin a fost crucială pentru a învinge Statul Islamic într-un război cu trei beligeranţi (regimul și opoziția erau ceilalți doi) care amenință să devină perpetuu. ISIS a jurat atunci război Kremlinului și și-a stabilit ca obiectiv răzbunarea pe teritoriul rus, care a suferit deja o duzină de atacuri în ultimii ani.

Celălalt scenariu care a servit drept răzbunare rece împotriva lui Putin a fost Sahelul, regiunea Africii în care se antrenează teroriști jihadiști și unde Moscova și-a sporit prezența în ultimii ani. Controlul unor țări precum Mali, Burkina Faso sau Niger (ultimul a optat deschis pentru Moscova în defavoarea Washingtonului și Parisului, fosta metropolă) este fundamental pentru Moscova, dar presupune sarcina de a lupta cu taberele de antrenament jihadiste.

Celule radicalizate

Atacul de la Moscova nu a fost însă o surpriză. Pe 8 martie diverse ambasade occidentale, inclusiv cea a Statelor Unite, și-au avertizat cetățenii din Rusia cu privire la posibilitatea unor atacuri iminente în țară, plănuite de „extremiști”. Iar pe 7 martie, Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a anunțat că a neutralizat o celulă ISIS din provincia Kaluga care intenționa să atace o sinagogă din Moscova. "Teroriștii au opus rezistență armată în timpul arestării lor și au fost neutralizați de focul defensiv", a informat agenția TASS.

Pe 3 martie forțele de securitate ruse au eliminat șase suspecți jihadiști într-o operațiune în Ingușeția, în Caucazul de Nord. Comitetul Național Antiterorist a raportat că cei decedați erau membri ai ISIS.

Filiala ISIS din Rusia, cunoscută sub numele de "Wilayat al Quqaz" (provincia Caucaz), a fost fondată de extremistul Rustam Asildarov în 2015, dar se presupune că și-a încetat activitatea după asasinarea acestuia de către guvernul rus în Daghestan în decembrie 2016, spune Efe.

Atac în Kabul

Atacul de vineri de la Moscova este precedat de o altă acțiune împotriva intereselor ruse. Pe 5 septembrie 2023, ISIS a revendicat un atac în apropierea ambasadei Rusiei din Kabul, unde al doilea secretar și un agent de securitate au murit.

Și Rusia, alături de câteva țări precum Pakistan și Iran, și-au menținut ambasada la Kabul după revenirea la putere pe 15 august 2021 a talibanilor, care, în ciuda fundamentalismului lor, sunt rivali ai ISIS.

În septembrie 2015, la cererea președintelui Bashar al-Assad, Rusia a început să susțină guvernul sirian împotriva rebelilor de opoziție și a grupărilor jihadiste, inclusiv ISIS.

Intervenția rusă a fost esențială pentru înăbușirea rebeliunii și înfrângerea Statului Islamic, care a anexat teritorii din Siria "califatului" său din Irak.

Jihadiștii din republicile ruse din Caucaz s-au alăturat Statului Islamic în Siria pentru a lupta cu forțele din propria țară, iar unii s-au întors în Rusia după conflict, reprezentând o amenințare pentru Moscova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.