Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Motivul pentru care Occidentul a băgat atâția bani în Grecia

revista presei

Evenimentul Zilei:

După Al Doilea Război Mondial, tranziția spre democrație a fost extrem de anevoioasă. O parte consistentă a societății grecești era sub fascinația comunismului. Occidentul a făcut eforturi considerabile să împiedice intrarea Greciei sub influență rusească. Mai important, a cheltuit foarte mult, fără a cere foarte multe în schimb. Când banii s-au terminat, accentele extremiste de stânga au ieșit din nou la iveală, iar redesenarea hărții geostrategice a devenit din nou posibilă.În negocierile de la Yalta, anglo-americanii nu au vrut sub niciun chip să lase Grecia pe mâna lui Stalin. Dacă elenii ar fi intrat sub Cortina de Fier, URSS ar fi avut acces la Marea Mediterană. Stalin ar fi amplasat aici baze militare și ar fi exercitat o presiune directă și periculoasă asupra Occidentului. Practic, Italia s-ar fi aflat mult prea aproape de rachetele nucleare sovietice.Din acest motiv, premierul britanic Winston Churchill a făcut tot posibilul să-i păstreze pe greci în zona de influență occidentală. Niciun preț nu s-a dovedit prea mare pentru a atinge acest obiectiv... Deoarece, democratizarea Greciei trebuia să aibă loc rapid, Occidentul a finanțat crearea unei clase de mijloc puternice, formată nu din mici întreprinzători, ci din funcționarii statului. Acestora li s-au plătit salarii și pensii supradimensionate, li s-au acordat beneficii consistente. Deoarece consuma mai mult decât producea, Grecia a început să funcționeze pe credit. Vestul a fost deosebit de generos. A împrumutat-o masiv, pentru a susține un nivel de trai artificial, cu scopul de a combate tendințele extremiste din societate, care ar fi vulnerabilizat țara în fața URSS. Desigur, o parte din bani s-au întors la creditorii Greciei, din consumul de produse occidentale, sau contracte de infrastructură acordate firmelor vestice.Fără nici cea mai mică îndoială, investiția Occidentului în Grecia a meritat din perspectivă geostrategică. Asta pentru a le răspunde celor care acuză Vestul că a creditat în exces Atena. Din păcate, criza economică a diminuat drastic capacitatea creditorilor Greciei să-i susțină cheltuielile mult prea mari. Când banii Occidentului s-au terminat fascinația pentru Stânga a ieșit din nou la iveală. Astfel a fost posibilă venirea la putere a „Syriza” lui Alexis Tsipras.

Ziarul Financiar:

Două lucruri pot face pentru greci viaţa mult mai grea decât acum dacă ţara lor ar reveni la drahmă, şi anume mâncarea şi energia. Grecia este dependentă în proporţie de 52% de importurile de alimente şi îşi acoperă din importuri 80% din nevoia de energie, după cum spune Constantine Michalos, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie din Atena. După ieşirea din zona euro, noua monedă a Greciei ar suferi o devalorizare galopantă, ceea ce ar face mai scumpe importurile de orice fel. În Bulgaria, cel mai sărac stat din UE, în 2013 guvernul a căzut după proteste masive cauzate de creşterea facturii la electricitate peste noapte.Preţul plătit de greci acum la electricitate, raportat la standardul puterii de cumpărare (o monedă comună folosită de Eurostat, institutul de statistică al Uniunii Europene, pentru o mai bună comparare între state) este la nivelul unora dintre ţările din Europa de Est. Rata de participare la referendumul de duminică prin care grecii au spus nu condiţiilor de bailout propuse de creditori rata de participare a fost de 60%. Aceasta înseamnă că guvernul lui Alexis Tsipras nu are sprijinul majorităţii covârşitoare a grecilor.

Romania Libera:

Competiția din interiorul partidelor pentru desemnarea candidaților la alegerile locale a demarat deja, cu toate că scrutinul va avea loc în vara anului viitor. În multe cazuri, candidații sunt motivați de dosarele penale pe care le au unii baroni locali, care, până recent, erau greu de urnit din funcții.Liberalii au demarat oficial competiția internă pentru stabilirea candidaților la alegerile locale, potrivit anunțului făcut de copreședintele Vasile Blaga, care a menționat că decizia finală va fi luată în decembrie. Social-democrații vor începe, oficial, procedurile în luna septembrie. Cei care doresc să conducă primăriile își pregătesc terenul din timp, încercând să câștige sprijinul colegilor de partid.În ambele tabere, discuțiile cele mai avansate vizează Bucureștiul, câștigarea Capitalei fiind considerată un semnal important la fiecare rundă de alegeri.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.