Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce a interzis cenzura comunistă filmul-documentar despre cutremurul din 1977 (Video)

www.mediasinfo.ro
cutremur 1977

Filmul despre evenimentele de la 4 martie 1977, „Mai presus de orice“, nu a primit acordul spre a fi difuzat din cauza „imaginilor prea dure“.

Casa de Filme 3 a realizat în anul 1978 un film-documentar de 80 de minute despre cutremurul devastator din 1977, în rolurile principale fiind distribuiți actorii Corneliu Dan Borcia, Any Braeschi și Tatiana Iekel. Regia este semnată de Dan Pița și Nicolae Mărgineanu.

După cum au mărturisit cei doi într-un interviu pentru Cinemaraton, au început prin a filma înmormântarea, în Cimitirul Bellu plin de lume, cu oameni urcaţi şi în copaci, a lui Toma Caragiu şi Alexandru Bocăneţ (morţi în cutremur), unde Victor Rebengiuc a citit un discurs emoţionant.

Ulterior, în toamna lui 1977 au filmat mai multe scurte poveşti, întretăiate în montajul final, ca şi cum ar fi avut loc în noaptea tragediei, printre dărâmături.

Filmul începe cu un montaj de imagini cu zonele devastate din Bucureşti (în paralel, pe coloana sonoră, câteva acorduri muzicale tragice sunt continuate cu un comentariu în bună măsură informativ, dar rostit pe un ton avântat de Ion Caramitru.

De altfel, pe întreg parcursul filmului sunt inserate cadre cu dărâmături, surprinse, aşa cum informează un insert, de operatori ai Studioului Sahia (de filme documentare) şi ai Televiziunii Române.

Publicul românesc nu a văzut niciodată filmul întrucât cenzura comunistă a decis că imaginile sunt prea dure.

„Inițial conceput ca un documentar despre catastrofalul cutremur din 4 martie 1977, filmul a intrat în zona ficțiunii, la scenariu colaborând alături de Dan Pița și Nicolae Mărgineanu și Iosif Demian. (...) Din rațiuni de psihologie a publicului și refuzat la cel mai înalt nivel al cenzurii vremii, filmul nu a mai apărut pe ecrane. Pentru istoricii filmului românesc, dar și pentru cinefili, vizionarea filmului Mai presus de orice poate fi o experiență interesantă”, a declarat criticul de film Călin Stănculescu pentru „România liberă“.

În seara zilei de 4 martie 1977, România a fost zguduită de un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter. Seismul a avut loc la ora 21.22.22 şi a durat 56 de secunde. Atunci au murit 1.570 de oameni, din care 1.391 numai în Bucureşti. Peste 11.300 de oameni au fost răniţi.

La nivelul întregii ţări au fost circa 11.300 de răniţi şi aproximativ 35.000 de locuinţe s-au prăbuşit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat la Bucureşti unde peste 33 de clădiri şi blocuri mari s-au prăbuşit.

Printre victimele cutremurului s-au numărat şi câteva personalităţi marcante ale ţării noastre: Doina Badea, Toma Caragiu, Alexandru Bocăneţ, prozatorii A. E. Baconski şi Alexandru Ivasiuc.

Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, la circa 100 de kilometri adâncime, iar unda de şoc s-a simţit în toată zona balcanică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.