Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce apar mai multe reacţii adverse la vaccinul AstraZeneca / Explicația lui Valeriu Gheorghiță

nationalgeographic.org
virus coronavirus covid covid-19 vaccin

Șeful campaniei de vaccinare împotriva SARS-COV-2, Valeriu Gheorghiţă, a explicat marți de ce apar mai multe reacţii adverse la vaccinarea cu AstraZeneca comparativ cu celelalte vaccinuri.

Citește și: Victor Ponta, despre dosarul Ioanei Băsescu: 'Suntem penibili, sincer. Să o condamni pe fata lui Băsescu în 2021 pentru campania lui taică-său din 2009?'

Întrebat de ce apar mai multe reacţii adverse după vaccinarea cu AstraZeneca comparativ cu Moderna şi Pfizer, Valeriu Gheorghiţă a răspuns:

”Explicaţia este legată de reactogenitatea acestui tip de vaccin. Eeste un alt tip de vaccin, foloseşte un vector viral, dar pot să vă spun că nu sunt neapărat reacţii adversă mai grave sunt poate mai frecvente decât vaccinurile care folosesc o altă tehnologie, însă particularitatea este legată că la cea de-a doua doză rata de reacţii adverse este mult scăzută comparativ de pildă cu vaccinurile care folosesc platforma de ARN mesager unde am observat că la doza a doua frecvenţa reacţiilor adverse este mai mare decât după prima doză. Ţine de reactogenitatea vaccinului şi ţine de modalitatea de răspuns a organismului nostru faţă de acest tip de antigen care în cazul vaccinului bazat pe vector viral organismul reacţionează atât faţă de vector, faţă de acel adenovirus, cât şi faţă de antigenul care rezultă ulterior din vaccin, adică proteina Spike. Acesta este motivul pentru care sunt mai frecvente, dar ce este important de reţinut este beneficiul pe care îl obţinem după vaccinare”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.