Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce au respins deputații juriști o lege care-i trimite direct la pușcărie pe șoferii drogați și fără permis care fac accidente mortale

portalsm.ro
sofer

Comisia Juridică a Camerei Deputaților a dat raport de respingere unui proiect de lege care îi trimite direct la pușcărie pe șoferii care fac accidente mortale în timp ce sunt aflați sub influența băuturilor alcoolice, a substanțelor halucinogene sau care conduceau fără permis.

Proiectul prevede că judecătorii nu mai pot dispune sentințe cu suspendarea executării pedepsei în aceste cazuri. Deputații juriști au fost de părere că legea „vine în contradicție cu filosofia actuală a Codului penal”.

Potrivit proiectului de modificare a Codului Penal, dacă uciderea din culpă a fost comisă în condiţiile art.335 din Codul penal (conducerea unui vehicul fără permis de conducere) sau ale art.336 din Codul penal (conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe), nu se poate dispune renunţarea la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei sau orice formă de suspendare a executării pedepsei.

Deputații juriști spun că propunerea de lege „vine în contradicție cu filosofia actuală a Codului penal” și judecătorii ar trebui lăsați să aleagă între pedeapsă cu executare sau cu suspendare în funcție de „împrejurările în care a fost comisă fapta” și de „circumstanțele personale ale făptuitorului”.

„Cu ocazia dezbaterilor s-a constatat că inițiativa legislativă vine în contradicție cu filosofia actuală a Codului penal în privința criteriilor pe baza cărora instanța aplică pedeapsa în cazul unui concurs de infracțiuni și individualizează ulterior executarea acesteia. În acest sens, având în vedere caracterul bivalent al dreptului penal, pe de o parte, prin funcția de protecție a drepturilor fundamentale ale cetățeanului, pe de altă parte, prin ingerința în anumite drepturi ca urmare a sancțiunii aplicate, apare ca indispensabilă necesitatea de a conferi instanței de judecată posibilitatea de a configura pedeapsa prin raportare la împrejurările concrete în care a fost comisă fapta și la circumstanțele personale ale făptuitorului”, au explicat deputații juriști.

Legea a trecut tacit de Senat și se află la Camera Deputaților în calitate de for decizional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.